Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Зовнішнє оформлення Палацу культури ДВРЗ у 1950-ті роки

Неділя, 03.05.2020 21:46   

   Радянські будівельники часто прикрашали зовнішні стіни споруд різноманітними написами на кшталт "Слава труду!", картинами або мозаїками виробничого чи ідеологічного змісту. Побудований у 1954 році Палац культури Дарницького вагоноремонтного заводу відзначається з цієї точки зору похвальною стриманістю.

   До ідеологічного навантаження зовнішнього оформлення Палацу культури можна віднести хіба що "невиразний своїм змістом і формами картуш" (цитата зі статті кандидата архітектури Лєбедєва "Архітектура Палацу культури ДВРЗ" - прим. ред. "Ліски"), що вінчає фронтон, два картуші з цитатами класиків марксизму-ленінізму, симетрично розташовані на передньому фасаді з обох боків від головного входу та увінчаний обрамленою колосками зіркою невеликий шпиль на підвищенні у задній частині будівлі.

   Перелічені елементи зовнішнього оздоблення, за винятком очищених від тексту картушів (ліворуч був ленінський вираз "Мистецтво належить народові", а з правого боку - назва 41-ї статті радянської Конституції: "Громадяни СРСР мають право на відпочинок"), у теперішній час відсутні, проте їх можна роздивитися на першій світлині, зробленій у другій половині 1950-х років.

   Крім них, звертає на себе увагу велика кількість додаткових інформаційних матеріалів, розташованих у ті часи як на самій будівлі, так і навколо неї. Наприклад, на другому фото, зробленому у 1957 році, видно величезний напис "Да здравствует 40 лет УССР", розташований на гребені даху, а також прапор на центральному картуші.

   На першій фотографії подібний напис розташовано на обох торцях бокових схилів даху. На фронтальних колонах розташовані вертикально розміщені лозунги. Зліва від центрального входу до колонни притулено великий щит, подібний до сучасних рекламних штендерів. Праворуч - засклена вітрина на дві інформаційні площини. Ще правіше можна побачити велику афішу, прикріплену до декоративної огорожі Палацу культури.

   Така велика кількість різноманітних афіш свідчить про значну насиченість культурними подіями тодішнього життя Палацу культури ДВРЗ. Серед культурних заходів траплялись мабуть такі, що були цікавими для зображених на передньому плані хлопців у майках та широких штанях - насамперед, фільми. Були й такі, що цікавили дорослих та людей старшого віку - концерти, творчі зустрічі, художня самодіяльність і численні гуртки.


   Прим. ред. "Ліски": даною заміткою ми наповнили змістом черговий, уже п'ятий "кадр" нашої умовної фотоплівки. Перша світлина сьогоднішньої галереї відзнята на фотоапарат "Любитель" корінним мешканцем ДВРЗ Борисом Токарчуком. Дякуємо!


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Будівлі ДВРЗ" та "Клуб".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):