Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Декоративна огорожа біля Будинку культури ДВРЗ

Неділя, 22.02.2015 18:18   

   Будівництво колишнього Будинку культури Дарницького вагоноремонтного заводу (тепер - Центр культури та мистецтв Дніпровського району) було розпочато в 1949 році. Його перший директор К.Є. Мегеда заклав капсулу будівництва - один карбованець. Перший поверх будівлі звели німецькі військовополонені, які жили неподалік, в одному з двох довоєнних будинків у кінці Алма-Атинської вулиці (в другому будинку проживали їхні конвоїри).
   Будівництво тривало протягом п'яти років, в основному методом народної будови. Працівники ДВРЗ у вільний від основної роботи час приходили працювати разом з професійними будівельниками. До речі, таким же чином відбувалося будівництво штучної водойми в лісі ДВРЗ, яку місцеві мешканці і досі називають "водойом".
   Важливим елементом зовнішнього вигляду Будинку культури ДВРЗ була огорожа, яка складалась із цегляних стовпів, з'єднаних металевими гратами, прикрашеними орнаментом. Кутові стовпчики були оформлені у вигляді декоративних віконець. Частиною огорожі з лівого боку від Будинку культури була монументальна Дошка пошани, а перед нею були влаштовані квітники. На жаль, до теперішнього часу огорожа не збереглася.
   У фотогалереї сайту "Ліски" - дві фотографії Будинку культури ДВРЗ, зроблені в 1954 році. На наступних двох фотографіях можна побачити сучасний вигляд території перед Центром культури, захаращеної торгівельними кіосками. На останньому фото - залишки огорожі, які були зруйновані при зведенні будинку №109В по вулиці Алма-Атинській. Це фото датоване 2008 роком, взято його звідси.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Клуб", "Фото" та "Будівлі ДВРЗ".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):