Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Очистка та ревіталізація річки Дарниця

Середа, 10.04.2013    В публікації використані матеріали статті "Европейский опыт ревитализации малых рек"

   Декілька днів тому читачка сайту "Ліски" Оксана в коментарях до статті про малу київську річку Дарниця написала наступне: "Хочу поднять вопрос по поводу подтопления в старом городе Броваров. То что происходит сейчас, является последствием захламления речки. По рассказам старожилов, как раз в этом месте берет начало река Дарница."
   До коментаря Оксана додала посилання на фото затопленої місцевості (див. нижче) та публікацію "Обозревателя": "В Броварах Киевской области наблюдается сложная ситуация с подтоплениями – здесь частично или полностью подтоплены 8 домов и 40 придомовых территорий. Как сообщает пресс-служба ГосЧС Украины, поднятие уровня воды в Броварах обусловлено значительной отметкой уровня грунтовых вод и захламленностью дренажных каналов."

Підтоплення садиб у Броварах

   Дійсно, засмічення русла річки Дарниця напряму впливає на кількість води, яку вона може прийняти. Цей факт відмітили й працівники ДСНС (колишнього МінНС) України, назвавши річку дренажним каналом. Наводимо відео та фото сучасного стану русла річки Дарниця в тому місці, де планується будівництво нової дороги до київського житлового масиву ДВРЗ - продовження вулиці Олекси Довбуша.



   Засмічена не тільки сама річка, а й її береги. А в інших місцях її (як і іншу київську малу річку - легендарну Либідь) взагалі заганяють у підземний колектор.

Річка Дарниця у місці побудови нової дороги на ДВРЗ Річка Дарниця у місці побудови нової дороги на ДВРЗ Річка Дарниця у місці побудови нової дороги на ДВРЗ Річка Дарниця у місці побудови нової дороги на ДВРЗ Річка Дарниця у місці побудови нової дороги на ДВРЗ

   Спостерігаючи подібні гіркі випадки непродуманого та недбайливого ставлення до природи, ми зазвичай цікавимось: "А який стан речей з цього приводу за кордоном?"

   Показовим буде приклад малої річки Панке в столиці Німеччини - Берліні. За своїми параметрами вона майже повністю співпадає з річкою Дарниця, загальна довжина складає 27 км, 18 з яких - безпосередньо на території Берліна. Схожим був і її жалюгідний стан. Проте берлінці, на відміну від киян, знайшли можливість для максимального відновлення первісного стану своєї малої річки.
   Особливу цікавість викликає відновлення долини річок при їхній ревіталізації (відновленні, відродженні). На одній зі схем видно, що німці не пошкодували міської території та відновили за її рахунок первісний вигляд річкової долини. Можна уявити, скільки дощової чи талої води зможе вона тепер прийняти!

   А ми ж продовжуємо бездумно заганяти малі річки в підземні каналізаційні труби, які навіть теоретично, при ідеальному стані, не здатні пропустити через себе велику кількість води. А який стан дощової каналізації в місті Києві, можна прочитати в новині нашого сайту від 3 січня 2013 року.

   Ще цікаво, що бетонні береги річки Панке (де їх залишили з якихось причин) майже поспіль розписані майстрами-графітчиками. На фото видні як готові графіті, так і процес нанесення малюнків. До речі, якщо річку Дарниця таки відновлять, то розмалювати її береги є кому вже зараз - дивіться галерею малюнків юних графітчиків ДВРЗ!

Річка Панке, Берлін Річка Панке, Берлін Річка Панке, Берлін Річка Панке, Берлін Річка Панке, Берлін Річка Панке, Берлін Річка Панке, Берлін

Уривок з книги "ДВРЗ", автор - Володимир Приходько

   Праворуч від Старої Дарниці починається вулиця Празька, до 1965 року вона була частиною проспекту Миру. Уздовж вулиці з обох боків - приватні садиби з квітучими садками, водозабірними колонками та криницями, що стояли ближче до дороги, не відгородженими – пий скільки хочеш. Хоча неподалік тих будинків вулицю перетинала річка Дарниця, вже тоді забруднена промисловими стоками, і за своїм кольором більше була схожа на стічну канаву, мало хто сумнівався в якості води у тих криницях і колонках. Про екологічні проблеми тоді не йшлося, і визираючи вранці з вікна трамвая, не дуже замислювалися, від чого річка вирувала шматками жовтої піни. То знані в країні підприємства нишком вночі зливали промислові стоки. Під ранок увесь той бруд якраз і був біля Празької.
   Пізніше, коли в країні тільки-но почали стверджуватися демократичні засади, найшли тій річці застосування. Під час чергових виборів кандидати в депутати різних рад переконували виборців, що в разі їх обрання річка буде кришталево чистою. Депутатів обирали, а річка лишалася такою самою.
   Стосовно історії виникнення річки думки розділилися. Дехто вважає, що її витоки у княжицьких болотах. Перетинаючи залізницю під назвою “Пляхова”, вона тече лісом, потім впадає в озеро, а звідти витікає вже “Дарницею”.
   За офіційними документами, ця річка є Дарницьким меліоративним каналом, створеним у тридцяті роки згідно державної програми боротьби з малярією для ліквідації болота поблизу ДВРЗ. Болото дійсно невдовзі зникло, та й про малярію, на щастя, не було чути. Отже, і така версія цілком прийнятна.
   Врешті-решт річку замурували в трубу, і дискусії стосовно її майбутнього припинилися. Майже зникли і княжицькі болота, вони забудовані приватними будинками. Під загрозою існування опинилося й наше озеро.


Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Екологія", "Історія Києва" та "Пишуть читачі".


Вам була корисна ця стаття?

Вадим  10.04.2013 16:12
Не повезло нашей речке "Дарница", что она в Украине, а не в Германии

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):