Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Проблема малих рік великого міста (на прикладі річки Дарниці)

Вівторок, 13.03.2012       Оригінал публікації - на сайті "Стратегія".

Олена Кирилюк    Представлена робота є дуже актуальною на сьогоднішній день, коли Україна намагається перейти до сталого економічного розвитку задля задоволення потреб теперішніх і майбутніх поколінь українців. Проблеми малих річок великого міста постають в кожному куточку нашої Батьківщини і потрібно спільно їх вирішувати.

   В Україні протікає близько 73000 річок. Але лише 125 мають довжину більше 100 км. Отже більшість річок нашої держави малі і деякі з них маловідомі. Але значення їх дуже велике, оскільки вони несуть воду до великих річок і забезпечують багато населених пунктів водою. В деяких містах русла малих річок забетоновані, забруднені побутовими і промисловими відходами. Таким чином їх вже важко назвати річками, бо вони перетворилися на стічні канави

   Ось що пише про ситуацію з малими річками столиці газета «Вечірній Київ»:«Либідь, Сирець, Нивка, Курячий Брід, Буслівка, Клов, Віта, Дарниця, Почайна, Кияна . Деякі з цих назв для багатьох представників молодшого покоління киян вже зовсім не асоціюються з річками. Хоч це назви саме річок, які протікають у Києві. Вірніше, того, що від них залишилося».

   Об'єктом своїх досліджень я обрала саме річку Дарниця, бо вона має назву нашого району і протікає найближче до наших домівок, колись в далекому минулому наші предки пишалися красою і розкішшю цієї річки, бо вона була чудова-повноводна. чиста і широка. На її берегах простягалися зелені луки та поля, але зараз... Зараз мало хто знає про існування річки Дарниця.

   Дарниця - найбільша з малих річок міста Києва, тобто унікальна. Те, що можна побачити неозброєним оком сьогодні можна назвати ледь помітним струмком, а решта – сховане під землею. Відтак захисники звернулися до постійної комісії Київради з питань екологічної політики з пропозицією відкрити русло річки і створити довкола неї паркову зону відпочинку «Зелена тиша». Для запропонованого проекту будівництва зони відпочинку на берегах річки Дарниця, було проведено ряд досліджень ґрунтів, викидів з підприємств, стоків з проїздних частин. За результатами проведених аналізів, води Дарниці придатні для відпочинку на них, а також екологічною службою було встановлено, що розподіл важких металів за концентрацією не рівномірний. На забруднених ділянках вміст важких металів перевищує допустиму норму по елементах, що відносяться до 3-х класів за ступенем небезпеки: ртуть, свинець, цинк, нікель, мідь, хром, кобальт, марганець, барій, ванадій.

   Завданням нашої роботи є оцінка сучасного стану річки Дарниця, як на території міста Києва, гак і за його межами. Була створена екскурсійна програма, за результатами якої були створенні паспорт річки та уніфіковане зведення про її стан. І, забігаючи наперед, хочу сказати, що стан річки в місті незадовільний. Від забруднення порушився природний комплекс річки Дарниця. Ми прагнемо показати до чого призводить недбайливе ставлення і байдужість людей до річок взагалі. А також ми хочемо оцінити можливості збереження стану річки Дарниця на найближчий час.

   З метою популяризації надрукована стаття в місцевій газеті «У озера» за №2(744), 2012, 20 січня, проведений урок в 5 класах гімназії №315.

   В оформленні крім текстового матеріалу використовуються діаграми, малюнки, карти, фотографії.

Автор: Олена Кирилюк


Довідка сайту "Ліски":
   Річку Дарниця продовжують заганяти в колектор, тепер її русло у відкритому вигляді існує лише на території Дніпровського району м.Києва.
   У Деснянському районі вона вже давно під землею, а в Дарницькому - заганяють у колектор тепер (див. фото) у зв'язку з будівництвом Дарницького шосе, що пролягатиме від Дарницького мосту до Дарницького вокзалу.
   На сайті "Ліски" річка Дарниця згадувалась у публікаціях від 2 червня 2011 року та від 22 січня 2012 року. Наведені фото взяті з сайту forum.autoua.
   Річку Дарниця заганяють у колектор Річку Дарниця заганяють у колектор Річку Дарниця заганяють у колектор
  


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):