Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Про пагорби та улоговини місцевості ДВРЗ

Неділя, 17.11.2019 18:36   Використані в замітці фотографії надані місцевими мешканцями, отримані з Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С. Пшеничного та взяті з книги "ДВРЗ".

   У весняній замітці нашого сайту про пагорб Базарку цілком справедливо відмічено, що "...гірка в місцевості ДВРЗ лише одна...". Разом з тим, слід зауважити, що рівнинність була притаманна нашому мікрорайону не завжди. Тож грунтовний коментар читача Юрія Н. стосовно замітки не тільки спростував висловлене в ній припущення, але й навів на роздуми стосовно антропогенної трансформації рельєфу місцевості ДВРЗ від 1934 року - початку будівництва підприємства і заводського селища - до теперішніх часів.

Про пагорби та улоговини місцевості ДВРЗ
Гірка з дерев'яним павільйоном на території стадіону ДВРЗ. Середина 1950-х. Зараз гірка відсутня

   Так, на опублікованій раніше карті 1932 року на території сучасного мікрорайону ДВРЗ можна побачити значну кількість як улоговин, так і пагорбів, обриси яких позначені плавними горизонталями - лініями однакової висоти над рівнем моря. Прим. ред Ліски: пагорб на карті відрізняється від улоговини напрямком так званих "бергштрихів" - коротких ліній, перпендикулярних до ліній горизонталей. Для улоговин бергшртихи направлені всередину обмежених горизонталями областей. Для пагорбів бергштрихи, навпаки, "показують" назовні.

Про пагорби та улоговини місцевості ДВРЗ

   Як бачимо, спочатку рельєф ДВРЗ був далекий від рівнинного. Наприклад, на карті позначено велику улоговину з поміткою 105, що починається біля депо Дарниця і продовжується на північ. Правіше від неї - спершу маленький, а далі більші пагорби з відмітками 108.5 та 110 м.

   Горизонталі є й на карті 1934 року "Генеральный план рабочего поселка ДВРЗ". Наводимо нижче фрагмент цього плану. На жаль, через незадовільну якість фотокопії, бергштрихи на ній практично непомітні, однак можна впевнитись, що й улоговини, й височини мали велику площу і неодноразово перетинали нинішню Алматинську вулицю.

Про пагорби та улоговини місцевості ДВРЗ

   Тож цілком можливо, що й сучасна Базарка, і пагорб з павільйоном у кутку стадіону ДВРЗ були колись частинами однієї височини. Згодом гірку на стадіоні зрівняли з навколишньою місцевістю, засипавши отриманим грунтом улоговину на місці нинішнього футбольного поля, а гірка та схил з іншого боку Алматинської вулиці, на радість місцевій дітворі, залишилися.

   Наводимо ще дві фотографії, на яких видно дерев'яний павільйон у кутку стадіону. Ймовірно, перше фото зроблене раніше, коли схили пагорба з павільйоном були значно протяжнішими і пологішими. На другому фото павільйон вже стоїть на невеликій компактній гірці (згодом зрівняють і її).

   Приблизно в 1970 роки було засипано також улоговину, позначену на аерофотознімку 1943 року написом "Що це?".

Про пагорби та улоговини місцевості ДВРЗ

   На місці того колишнього болота тепер знаходяться гаражі. А пагорб Базарка на цьому знімку дещо продовжується у північно-східному напрямку, але вже розрізаний на два окремі пагорби вулицею (тепер вулиця Винахідників). Відзначимо також, що Базарка в 1943 році мала явно виражений піщаний схил у південно-східному напрямку. Зараз його нема.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Будівлі ДВРЗ".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):