Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Карта місцевості ДВРЗ до початку будівництва заводу

Субота, 15.10.2016 22:54   

   "На місці нинішнього мікрорайону ДВРЗ стояв ліс", - писав автор книги "ДВРЗ" Володимир Приходько у першому розділі - "Витоки". "... найближчим поселенням до нього була Стара Дарниця, відома ще з кінця дев'ятнадцятого століття як селище залізничників. Тоді там уже вирувало життя: розбудовувалася залізниця, діяла залізнична станція та паровозне депо".

   Характерну напівкруглу будівлю старого локомотивного депо залізничної станції Дарниця з поворотним кругом можна побачити в одному з квадратів військової карти РККА, датованої 1932 роком - за два роки до початку будівництва Дарницького вагоноремонтного заводу. Це квадрат, обмежений згори написом "Вод. баш." (водонапірна башта), а знизу - написом "Удобр." (?).

   На карті можна також побачити, що на місці теперішнього Соцмістечка був військовий табір з артилерійською вежею, а русло річки Дарниця пролягало урочищами Мостище, Пляхове та Ліски. Урочище Ліски закінчувалося Дарницьким озером у районі нинішньої трамвайної розвилки маршрутів №№23 та 33. Тротуар навпроти АЗС "ОККО" на вулиці Празькій і досі має підвищення й невеличкі перила - раніше тут був місток через річку Дарниця.


Карта РККА 1932 року Карта РККА 1932 року Карта РККА 1932 року

   Вивчення рельєфу за цими картами дозволяє дізнатися цікаві речі: що озеро Рибне (114.8 м) вище не тільки водоймищ біля ДВРЗ, а навіть підвищених частин його суходолу. А також те, що стік з озера спочатку йде на південний схід - у бік, протилежний до річки Дарниця.

   Цікаво подивитись і на довоєнну конфігурацію озера Тельбин біля хутора Березник (теперішній житловий масив Березняки) - озеро простягалося на обидва боки від нинішнього проспекту Воз'єднання (а Нижній Тельбин займав територію заводу "Буревісник"). З карти видно, що між озером та залізничними коліями було до війни невелике кладовище. Під час намиву Березняків та при зміні конфігурації Тельбина кладовище, мабуть, потрапило або під воду, або під товстий шар піску...

   У наступній фотогалереї - зображення місцевості ДВРЗ через наступні 11 років. Це німецька аерофотозйомка, зроблена восени 1943 року. Детальніше про неї - у замітці "ДВРЗ в день звільнення Києва".


ДВРЗ в день звільнення Києва ДВРЗ в день звільнення Києва

   На завершення замітки повернемося до напису на карті "Вод. баш." Наше припущення - мається на увазі одна з двох водонапірних веж у західній частині місцевості ДВРЗ, поблизу трамвайної зупинки Укроптбакалія. А саме - вежа з дерев'яним верхом поблизу дитячого садочка №62 "Зернятко".



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Татьяна  25.11.2019 19:58
Посмотрите,какой зеленющий был у нас район.А сейчас все выкосили, вырубили, пустыня какая то.
Большое спасибо за информацию.Люблю очень ДВРЗ, всю жизнь здесь прожила.Моя бабушка приехала сюда еще когда строился завод, и всю жизнь на нем проработала.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):