Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

ДВРЗ в день звільнення Києва

Субота, 17.08.2013    

   Ніч з 5 на 6 листопада 1943 року була вирішальною в битві за Київ. Із заходу, по Брест-Литовському шосе пробились танкісти капітана Чумаченка. В 0 годин 30 хвилин червоний прапор був піднятий над будівлями ЦК КП(б)У (площа Калініна). До 4 годин ранку опір противника в Києві було зламано, о 5 годині ранку 6 листопада 1943 року генерал Ватутін доповів Верховному Головнокомандуючому Сталіну, що Київ повністю звільнено від німецько-фашистських загарбників. В цей же день Москва салютувала героям битви за Київ і за Дніпро.
   Було сонячно, хоч напередодні були тумани та дощі. Після обіду, близько 15 години, німецький літак пролетів на невеликій висоті над лівобережною частиною Києва, здійснивши аерофотозйомку Дарниці. Після закінчення війни відзняті фотоматеріали потрапили до архівів союзників, де протягом 10 років зберігались під грифом "Секретно". У вересні 1953 року гриф було змінено на рівень "Конфіденційно", а згодом оцифровані плівки були опубліковані в мережі інтернет.

ДВРЗ, 6 листопада 1943 року ДВРЗ

   Наводимо один із більше ніж сотні аерофотознімків Києва, зроблених протягом вересня-грудня 1943 року. Фото цікаве тим, що на ньому можна побачити нинішню місцевість ДВРЗ - колишнє селище Дарницького вагоноремонтного заводу. Добре видні руйнування заводських цехів та житлових будинків. Зокрема, повністю зруйновано двоповерховий будинок №101 по Дарницькому шосе (з 1973 року - вулиця Алма-Атинська).

   Після війни його відбудовано вже триповерховим. Видно й інші будинки в історичному центрі ДВРЗ, обмеженому вулицями Макаренка, Лазо та Волховською.

ДВРЗ, 6 листопада 1943 року ДВРЗ, 6 листопада 1943 року

   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Завод" та "Будівлі ДВРЗ".


Вам була корисна ця стаття?

Володимир  18.08.2013 22:56
Цікаве дослідження. На жаль, нема детальної інформації стосовно боїв за визволення лівобережної частини Києва. Адже Чернігівсько-Полтавська операція, що передбачала звільнення лівобережної України, завершилася саме в районі Дарниці.
Що стосується неідентифікованого об'єкта на карті, то це болото. На тому місці зараз знаходяться гаражі..

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):