Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Вулиця Волховська в 1950-ті та 1960-ті роки

Середа, 05.06.2019 21:12   

   Всі наведені в замітці фотографії вулиці Волховської, що в київській місцевості ДВРЗ, зроблені на початку вулиці - від перехрестя з вулицею Алматинською (сучасна назва). Перше фото взяте тут, датоване воно 1951 роком, і це означає, що зображена на ньому вулиця називається "621-а Нова" - саме таку назву мала Волховська до 1953 року.


Вулиця Волховська в 1950-ті та 1960-ті роки

   Що впадає у вічі на цьому фото? Насамперед - незвично велика (як для сучасної Волховської) кількість людей, які в обідній час або прямують у своїх справах, або прогулюються, або й просто стоять на вулиці, у тому числі тримаючи руки в кишенях. Звертає на себе увагу повна відсутність дерев на початку вулиці. Ще - велика кількість у повітрі радіо- та електричних дротів, протягнутих упоперек вулиці.


Вулиця Волховська в 1950-ті та 1960-ті роки

   Друге фото зроблене через декілька років. Фотограф так само стояв на перехресті, але тепер уже не 621-ї Нової і Шосе ДВРЗ, а Волховської і Дарницького шосе. Людей у цей вранішній час теж багато, деякі перехожі ведуть малих дітей - можливо, в дитячий садочок. Так само, як і на попередньому фото, усі чоловіки одягнуті в головні убори.

   Які зміни сталися за час між знімками? Біля будинку №105/2 виросло чимало дерев. На самому будинку не стало вивіски "Парикмахерская", а також іще двох вивісок на дальшому розі. На ближчому розі будинку з'явилось кріплення для трьох прапорців, що ставились на радянські свята. За минулий період часу встигли з'явитися і щезнути вуличне вікно сатири та вивіска на фронтальній до Дарницького шосе стіні будинку.


Вулиця Волховська в 1950-ті та 1960-ті роки

   На третьому фото краще видно перспективу вулиці. Помітно, що її дорожнє покриття вимощене з бруківки, на відміну від асфальтового покриття суміжної частини Дарницього шосе. На передньому плані місцеві мешканці: молода жінка у підперезаному паском платті і хлопець з невеликою посудиною в руці - можливо, бідончиком для молочних продуктів, олії чи гасу. І хлопець, і жінка дивляться праворуч - на вантажний автомобіль (до речі, схожий автомобіль є й на першому фотознімку). У лівій частині фото можна побачити, що через дорогу, в будинку №103/1, в описані часи розташовувався гастроном.

   Фотографії орієнтовно кінця 1950-х років відзняв на фотоапарат "Любитель" корінний мешканець ДВРЗ Борис Токарчук. Дякуємо йому за надані до редакції плівки!


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Будівлі ДВРЗ".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):