Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Мода в повоєнній Україні

Субота, 01.08.2015 13:07   

   У публікації від 19 липня ми згадали Київський дім моделей, який у 1953 році завоював нагороди міжнародного конкурсу на кращу модель верхнього одягу (конкурс відбувся в Празі). На жаль, в інтернеті не знайшлося зображень моделей київських художників, представлених тоді в Чехословаччині. Зате знайшлася цікава стаття Мирослава Мельника під назвою "Мода в Совєцькій Україні". Пропонуємо уривки та фотографії зі статті пана Мирослава.

...
   Знищена матеріально, зазнавши непоправних втрат у людських ресурсах, Україна все ж відновлювалася. Потреба населення у красивому одязі була настільки значущою, що в 1944 році, у все ще зруйнованому Києві, створюється Київський Будинок моделей.
   Мода в повоєнній Україні Час диктував виробничі умови: працювали в невеликому приміщенні з трьох кімнат, кравці приходили на роботу зі своїми швейними машинками та вугільними прасками, вугілля для яких самі купували на Житньому ринку. У стислі терміни створили текстильну лабораторію, зібрали фахівців з (на той час в Україні модельєрів не готували і колектив складався із конструкторів і художників, які мали практичний досвід роботи в швейній промисловості та майстернях індивідуального пошиву одягу).
   Будинком керував Наум Абрамович Лозовський, до провідних спеціалістів належали К. І. Флідермауз, Т. С. Трудолюбова, А. С. Мартиненко, 3. М. Плоскін, А. А. Гіро, М. П. Котлярський та інші. Перед ними постало досить складне завдання — творити модний одяг для зубожілого населення повоєнних міст і сіл.
   Щоб доносити моду з центру до периферії, Міністерство легкої промисловості України прийняло рішення проводити виставки і демонстрації моделей безпосередньо в селах та на великих підприємствах. Перша така виїзна виставка Київського Будинку моделей була організована в 1949 р. у Броварах Київської області. На ній показували халати для доярок, костюми для комбайнерів, сукні для роботи в полі, а також нарядне вбрання – всього понад 500 моделей для дорослих і дітей. Такі виставки стали традицією і пізніше практикувалися іншими Будинками моделей України.
...

   На першому зображенні фотогалереї - радянські моделі в робочому одязі для прибиральниць і доярок, показаному на міжнародній виставці моди в Будапешті в 1955 році. На останньому фото - колектив сільської школи, 1949 рік. Ще на одному - показ моделей одягу перед художньою радою, 1947 рік.

   На відміну від подіумів та конкурсів, в реальному житті простих радянських людей і після закінчення війни продовжували панувати більш практичні зразки одягу, в тому числі робочий одяг і військова форма. У наступній галереї - фотографії мешканців київського мікрорайону ДВРЗ, зроблені в 1950-і роки.

   На перших двох фотографіях - учасники гуртків Будинку культури ДВРЗ: драматичного і духового. На решті - дівчата в парку між вулицями Макаренка, Волховською та Лазо, першотравнева демонстрація та копії сторінок українських радянських журналів із зображеннями зразків модного одягу. Всі наведені фото відносяться до 1950-х років.

   На останньому зображенні фотогалереї - роботи художників Київського Дому моделей (журнал "Україна" за січень 1954 року). В колекції одягу представлені наступні автори: С.І. Овсяннікова, В.Н. Брянцева, Л.С. Котляр, М.А. Ходосов та Д.М. Пітенін.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Антоніна  27.02.2016 11:24
Дякую adminy за фото духового гуртка. Я знайшла в ньому свого брата - Валентина. Зараз йому 83 роки. А на фото він у другому ряді, другий зправа. Він грав на малій трубі, це я добре пам'ятаю. Ще раз дякую за таку новину.

admin  27.02.2016 08:35
Юрію, дякуємо за коментар! Приємно, що наш сайт читають і в Білорусі. Заходьте ще!

Юрий  27.02.2016 08:09
Интересная статья, хорошие и качественные фото. Особенно понравился плакат - "Модель одежды весна-лето 1941 года". Спасибо! Посмотрел и почитал с удовольствием, пришёл к выводу, - чтобы в стране не происходило, а люди всегда хотели жить, любить и быть красивыми.
Спасибо за Вашу статью.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):