Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Чотири назви лісового озера на ДВРЗ

Понеділок, 05.05.2014    

   На травневі свята багато киян відпочивають на природі - біля води, або в лісі. Серед улюблених місць відпочинку - озеро в лісі поблизу мікрорайону ДВРЗ, найчастіше його так і називають - "Лісове". До речі, озер з назвою "Лісове" в Києві декілька. Ще дві назви озера біля ДВРЗ - "Берізка" та "Веселка". Під такими назвами згадують озеро і рибалки, і грибники, і звичайні любителі природи. Мало хто знає, що була раніше й четверта (вірніше - перша!) назва озера - "Биківнянське".

   Озеро Лісове - штучного походження, утворене в 1950-і роки поглибленням та розширенням русла річки Дарниця. Деякі джерела помилково відносять закінчення його будівництво до 1954 року. Яка ж справжня історія створення озера "Лісового"?

   Звернімось до своєрідної енциклопедії мікрорайону - книги Володимира Приходька "ДВРЗ": "...було болото, яке майже на наших очах перетворили в озеро. Відбувалося це протягом 1956-1957 років. Дивилися, як вправно земснаряд заглиблювався в багнюку. Що з цього вийде? Спочатку з'явився невеличкий майданчик зі сліпучо-білим піском - майбутній пляж, потім озеро, велике й глибоке, з каламутною водою, яка трохи згодом стала джерельно-чистою."
   "...Биківня "привласнила" собі назву озера, бо за ним чомусь закріпилася назва "Біківнянське", хоча викопали його робітники Заводу за ініціативою одного з керівників, Ястребова".

   Додамо, що є й інші думки стосовно того, чия саме була ініціатива створення озера. Називають, наприклад, батька Бориса Токарчука, який теж працював на заводі. Скоріше за все, ідея прийшла одночасно до багатьох працівників, а озвучена була одним з керівників підприємства. До будівництва власного озера діти з ДВРЗ здебільшого їздили купатись на озеро Тельбин, яке було в той час значно більшим і займало частину сучасної Русанівки.
   Наводимо фотогалерею озера Лісового. Перше фото - працівник ковальського цеху Дарницького вагоноремонтного заводу Віталій Семенович Поліжака на будівництві озера, час знімку - приблизно 1956-57 рік. Наступні три фотографії взяті з книги Володимира Приходька. Сучасні фото озера - власні.
   В мережі інтернет знайшлись характеристики озера: площа - 141 га, довжина - 3 км (від ред. - щось не дуже віриться, мабуть це якась помилка :), ширина - від 120 до 620 м, ширина прибережної смуги - 6 м.


   Ще одна особливість озера - тут мешкають декілька видів рідкісних та щезаючих тварин, в тому числі гостроморда жаба. Водяться бабки, богомоли та інші комахи, занесені до Червоної книги України.
   Пропонуємо фотогалерею та відеоролик, відзняті автором рубрики "Флора ДВРЗ" на нашому сайті. На перших двох фото - трубочник звичайний. Це такий черв'як, що живе на дні водоймищ в трубках довжиною 20-30 мм.




   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Екологія" та "Фото".


Вам була корисна ця стаття?

Дмитро  21.05.2016 22:04
А мы пацанами на великах с Водопарка на него ездили купаться в детстве ( 80-е) и называли между собой "Второе озеро" , "Первым" было озеро которое ближе к Броварскому шоссе , оно меньше раза в 2 по размерам и грязное.

Максим  06.05.2014 21:22
Результати вимірювання на карті: площа - 8 га, довжина - 670 м. Мабуть, наведені дані - для іншого озера.

Володимир  06.05.2014 18:55
Все-таки деверзовці, зазвичай, називали його "водойом".

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):