Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Перемога на Тельбині: мета виправдовує засоби?

Вівторок, 22.01.2013    

   На початку року відбулась дводенна акція протесту громадян проти подальшої забудови озера Тельбин на житловому масиві Березняки (Дніпровський район м.Києва). На думку організаторів та учасників акції, заплановане зведення чотирьох 30-поверхових будинків на березі озера перетворить його на болото. В ході акції мітингувальники заблокували рух транспорту по вулиці Юрія Шумського, організувавши безупинну ходу через пішохідний перехід, а також зруйнували та спалили дерев'яний паркан навколо будівництва.
   Акція досягла мети - 4 січня 2013 року було повідомлено, що в результаті подання прокуратури Дніпровського району Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Києві анулювала дозвіл на будівництво житлово-готельного комплексу із спортивно-розважальним центром «Аквапарк» біля озера Тельбин.

   Руйнування будівельного паркану на Березняках поповнило список нещодавних аналогічних подій:
• 9 грудня минулого року протестувальники проти будівництва зруйнували паркан у Деснянському районі (вул.Бальзака, 54А);
• 8 січня - у Дніпровському районі (перехрестя вулиць Юності та Космічної);
• 17 січня - в Шевченківському (Десятинний провулок).
   Головне управління МВС у м.Києві повідомляє, що перші два випадки з перелічених занесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (раніше це означало - порушено кримінальні справи). Деснянське РУ уточнює ознаку злочину - стаття 296 ч.2 Кримінального кодексу України ("Хуліганство, вчинене групою осіб"). За нею передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

   Виникають наступні питання: чи були вичерпані всі інші можливі засоби протесту - в рамках закону? Чи для припинення будівництва варто йти на порушення закону?

   Тим більше, що питання "ущілювальної" забудови досить неоднозначне. Часто буває так, що сьогоднішні протестувальники вчора самі були об'єктом критики.
   Наприклад, при зведенні будинку №16/2 по пр.Павла Тичини (керівником правління ОСББ якого працює один з організаторів акції Валерій Гуманенко) було спиляно алею великих гарних тополь. А при закладанні попередніх висотних будинків на березі Тельбина (з вікон яких зроблені фото скандального будмайданчика) було вирубано парк із молодих дерев, до благоустрою якого доклали руки студенти Київського політехнічного інституту.
   Планами радянських часів забудова берегів Тельбина взагалі не була передбачена, виняток - Школа вищої спортивної майстерності (легкоатлетичний манеж). Тепер же на березі озера побудовано дві церкви, три ресторани та шість висотних житлових будинків.
   А ще раніше, і це добре видно на німецькій карті, озеро Тельбин доходило аж до теперішнього проспекту Воз'єднання. І для місцевого хлопчини Борі Токарчука перепливти його було неабияким подвигом. Вже в ході будівництва житлового масиву Березняки корінних мешканців однойменного хутора переселили до тісних квартир, зруйнувавши їхні приватні будинки. То може слід відновити хутір Березняки?


Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Екологія" та "Політика".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):