Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Попередня частина (3)

Країна троянд (вимушена подорож). Частина 4.

Неділя, 12.05.2024 14:25   

   СВЯТИЙ ВЛАС. ГОТЕЛЬ TEDDI

   Наша присутність у готелі «Бумеранг» закінчилася, і ми переїхали до Святого Власа, до готелю «TEDDI». Невеличка п’ятиповерхова будівля на пагорбі, перед фасадом якої - упорядкований басейн. Внутрішнє убрання дерев’яне. Також дерев’яні гвинтові сходи між поверхами – їх двоє. Одні ведуть до номерів, інші – з бічного входу - тільки на другий поверх до кафе-їдальні.

   Тут зазначу, що їжу треба брати на роздачі, на першому поверсі, а сідати за столики треба на другому поверсі, перед тим із подносом підіймаєшся по крутій гвинтовій сходинці. І дивишся і на сходинки, і на тарілки, щоб вони не впали при підйомі. Меню одноманітне із самих дешевих продуктів. Годували нас три рази на день. За їжу та проживання ми заплатили на місяць по 300 євро на людину. Постіль міняли 1 раз на 10 днів.

Країна троянд (вимушена подорож)

   Переїхали сюди всією родиною в окремі номери, а ще привітали тут рідних з боку нареченого молодшої онуки, котра приєдналася до нас із подругою через пару днів.

   Хочу додати тут її романтичну історію. Восени 2021 року, на її день народження, їй освідчився в коханні хлопець, з яким давно дружили. Він одяг їй на палець обручку і думали зробити весілля весною, або влітку 2022 року. Приємна подія відбувалася на пароплаві, на річці Дніпро біля Києва. Присутні були рідні з двох сторін. Та ця проклята війна порушила всі плани добрих людей. Але далі треба жити.


   Новини у столиці передає Кореспондент.net У Києві закрився найбільший торгово-розважальний центр, – пише Людмила Троценко, 27 липня 2022 року (скорочено): «Київський ТРЦ OceanPlaza, який працював з початку війни в Україні лише частково, тепер остаточно припиняє роботу. Зазначаємо, що в OceanPlaza працював лише нульовий поверх, де містився гіпермаркет Ашан, а також кілька магазинів. У прес-службі гіпермаркету їх попросила закритися адміністрація ТРЦ.
   Зазначимо, сайт та соцмережі OceanPlaza не оновлювалися з лютого. Останнє повідомлення на офіційній сторінці ТРЦ у Facebook опубліковано 24 лютого. ЗМІ заявляють, що контрольний пакет акцій ТРЦ OCEANPLAZA належить російському бізнесмену та другу російського президента володимира путіна – Аркадію Ротенбергу. Видання пов’язують можливе закриття ТРЦ з цією обставиною.
   За даними ЗМІ, ТРЦ OceanPlazaу Києві належить компанії Інвестиційний союз Либідь. Аналітична система YouControl зазначає, що нею володіють два кіпрські офшори через ТОВ Авангрард-Віларті. Бенефіціароми компанії зазначені український бізнесмен Василь Хмельницький та двоє громадян Швейцарії - Сюзанна та Андреа Валлабх. Нагадаємо, у Києві накладено арешт на частину ТРЦ, вартість 1,2 млрд гривень. Фактичними власниками частини підприємства у Києві є високопосадовці рф». Дай Боже, щоб судова справа вирішилася на користь України.


   Літо підвищує свої градуси. Його температуру збиває тільки прохолодна морська хвиля. Пляж в Святому Власі теж піщаний, але менший за розміром, ніж у Сонячному Березі. Як і всюди, їх прикрашають пальмами у куфах. Місце на ліжак платний. Безкоштовні вони тільки до 8-ї ранку та після 20-ї години.

Країна троянд (вимушена подорож)

   Але, коли заходить сонце, то на пляжі вже холодно. Морські хвилі все ж тягнуть до себе, і я знову пішла плавати. На сей раз Посейдон пожартував наді мною добре: накинув високу хвилю на мене і забрав сонцезахисні окуляри «хамелеон», які мені у Києві подарувала доня. Тож, посумувавши трохи за таким подарунком, ми з донею знову замовили «хамелеони» італійського виробництва.

Країна троянд (вимушена подорож)

   У середині липня день народження старшої онуки. До цього свята готувався добре її чоловік. Вітали і дарували невеличкі подарунки вдома, а потім йшли купатись та грати з малечею у басейні. Робили невеличку перерву, щоб посмакувати морозивом. Я за ними слідкувала зі свого вікна та робила зйомки.

   Погода у всі періоди року змінює свій настрій, і літо в цьому плані не виключення. Рідні поїхали вже не на екскурсію, а спробувати теплі ванни Аква Каліде. Але ванни ще не працювали, тому, змінивши маршрут, поїхали на солоні озера, що недалеко від Бургасу.

   Це було прощання з Болгарією для родини старшої онуки. В кінці липня вони покинули цю теплу країну і поїхали до іншого європейського світу, де українським біженцям пропонували дешеві умови проживання, чи майже безкоштовно. Я важко перенесла розлуку, особливо з малюком.


   Деякі новини з України та світу.

   20.07.2022 в онлайн-форматі відбулася зустріч Контактної групи з оборони України (Ukraine Defense Contact Group) за участю міністра оборони України Олексія Резнікова або «Рамштайн-4» - погоджено збільшити постачання Україні важкого озброєння.
22.07.2022 у Стамбулі за посередництва Туреччини й ООН підписано «зернові» угоди щодо гарантій безпечного вивозу з українських морських портів зерна на експорт (втім вже наступного ранку росіяни нанесли ракетний удар по Одеському порту).
   Такі новини не дуже заспокоюють розбурхані думки українців.


   Про життя в «Тедді». Хоч-не-хоч, а перед моїми очима басейн – і вдень, і вночі. Сподобалося дивитись, як підлітки бавляться у теплій водичці. Вони постійно змагалися у стрибках крізь рятувальне коло. Хтось пролітав це коло, а хтось стрибав повз нього.
   Одного дня сталася подія, яку зараз не буду переповідати, а направлю читачів до новинного сайту. В ньому 17 жовтня 2022 року опублікована моя оповідка «ТРИ МУШКЕТЕРИ» (чому тільки аж в жовтні була публікація - напишу нижче).

Країна троянд (вимушена подорож)

   Йдеться в ній про трьох школярів, які зробили добрий вчинок у нашому готелі. Перед тим я з хлопчиками побалакала, і вони поспілкувалися із батьками, які дозволили оприлюднити моє мале оповідання. Підліткам я дала свої контакти, а також координати сайту. Молодший із школярів сфотографував чернетку написаного і запитав:
-А коли це буде опубліковано?
-Цього зараз не можу сказати. Я надіслала до редакції, відповіді поки немає. Ми завтра переїдемо вже у другий готель.
-Ми теж будемо міняти місце проживання, - додав Іванко.


   Ще додам про вечори.

   За столиками збиралися здебільшого жіночки і співали пісні козацькі та народні українські, а закінчували Гімном нашої країни.
   31 липня була гроза. Іванко, молодший із трійки мушкетерів, чекав разом із мамою на мене під тентом біля басейну. Коли я вийшла, щоб сісти в машину, він підбіг і запитав:
-Антоніно Олександрівно, у який готель їдете?
-Я не знаю, Іванчику, як він зветься, це на Сонячному Березі. Запитай, будь ласка, у моєї доні, вона більше розуміє цю ситуацію.
   Його мама спілкувалася із моєю дочкою. Іванко стояв поруч і слухав – весь мокрий: чуприна, обличчя, одяг. Додам, що він (Атос) приїхав з Одеси, Максим (Портос) з Дніпра, а Влад (Араміс) з Харкова. Дверцята в машині закрилися, і авто поїхало до знайомого узбережжя. Як далі склалася Доля трьох мушкетерів, я не знаю, бо ніякої вісточки від них не маю.


   СОНЯЧНИЙ БРЕГ. ГОТЕЛЬ «СОНЯЧНИЙ БУДИНОК»

   Ми знову на Сонячному Березі, тільки в іншому готелі - «SUNNY HOUSE» (Сонячний Будинок). Приїхали вже ввечері. Нам дали двокімнатний номер - для доні із зятем та для мене. В одній кімнаті два ліжка, а в іншій кухня та диван, на якому я спала. Санвузол сумісний. Душ без кабінки – індійський. Балкончики у двох кімнатах. Заплатили за проживання. Білизну прали у підвалі, де стояла машинка. Продовольчі магазини були поруч. Літо продовжувалось спекою, тому до моря ходили вранці та ввечері. Вже не обмежувалися режимом, бо їжу готували самі.

Країна троянд (вимушена подорож)

   Якось я пішла одна і сіла на біленький гарячий пісочок. Незабаром почула, як одна рашистка каже іншій:
-Я багато років сюди приїжджаю, лікую ноги, море дуже допомогає.
-А як цьогоріч сюди дісталися? – Запитує співбеседниця.
-Цього року щось жахливе. Вимушена була їхати через Туреччину.
-Так, у мене така ж історія, та ще заблоковані картки.

   Я не стала далі їх слухати, була рада, що в їхній країні теж почалися якісь труднощі, і почала збиратися додому. Хотіла ще зробити своє фото на фоні моря і бачу, що молода дівчина вже одягає сандалії. Звертаюся до неї:
-Вибачте, пані, не можете мені допомогти?
-Я нє понімаю, что Вы говорітє.
-А… нє понімаєтє. А откуда Вы?
-Из москвы.
-А я з Києва. І как ви добралісь сюди?
-Через Прибалтику.
-А як москвічі ставляться до війни, котру самі ж розпочали?
- Большая часть москвічєй осуждают путіна.
-Хотілось би вірити.

   Настрою не було з нею розмовляти, тільки зіпсувала собі вечір від зустрічі з рашистками. Додам, що на узбережжі відпочивали і туристи і просто ті, хто приїхали сім’ями: з Німеччини, Австрії, Бельгії, Іспанії та з країн Ближнього Сходу. Також були українці - не біженці.

   А 4-го серпня прийшла невтішна відповідь від редакції: «… оповідка дещо незавершена, і приходить у вигляді картинок, що не можливо технічно друкувати на сайті…». Я зрозуміла цю затримку з відповіддю. Але зараз теж нічого не могла змінити, бо ноутбука із собою не було. А зі смартфона пересилка неякісна. Тому доповнила і відправила оповідку тоді, коли повернулися до Батьківщини – вже у жовтні.

   Восьмого серпня День народження нашого любого малюка – йому виповнилося два рочки! Привітали його по відео та надіслали по Інтернету багато добрих побажань. Він був дуже схвильований побаченим.


   Трохи новин з України (Вікіпедія, скорочено).

12 серпня. ЗСУ знищили четвертий та останній міст на Херсонщині, через який РФ перекидала техніку, а також російський склад боєприпасів біля села Веселе на Херсонщині. Росіяни нанесли масовані ракетні удари по Запоріжжю, Краматорську, Харкову.
13 серпня. Головнокомандувач ЗСУ В. Залужний повідомив, що Сили оборони України з 24.02.2022 розбили 20% підрозділів російських військ, залучених до війни проти України.
14 серпня. ЗСУ вразили високоточною ракетою базу найманців російської ПВК «Вагнер» в окупованому місті Попасна на Луганщині.


   Розмовляла по телефону із давнім добрим знайомим. Сказала, що хочу до України. Він порекомендував:
-Якщо є можливість залишитися, то краще перестрахуватись, ніж потім шкодувати про помилку.
-Добра порада, дякую за мудрі слова! Як Ви почуваєте себе?
-Я відновив прогулянки повз наш парк. А по хатніх питаннях мені допомагають волонтери.
-Бережіть себе! До зустрічі в рідному місті.
-До зустрічі!

   Рідні знову їздили на солоні озера. Добре провели там час. Бачили зграї рожевих фламінго. А ввечері високо в небі пролітали великі скупчення по декілька сотень наших лелек. Їх було так багато, що цей політ над нами забрав декілька хвилин. Ми зафіксували на відео це неповторне явище. Куди вони летіли? Звісно, що в теплі краї: до північної Африки, до Середземномор’я, чи, навіть, за екватор. Це сталося 20 серпня.

   23 серпня День Державного Прапора. 24 – День Незалежності України. В цей день в Несебърі, як і в більш ніж 50-ти країнах світу, одночасно люди проспівали гімн України. Це був зафіксований рекорд. Мої рідні їздили і приймали участь у цьому патріотичному дійстві. А на балконі нашого номеру ми повісили жовто-блакитний прапор.

Країна троянд (вимушена подорож)

   6 вересня День об’єднання - національне свято Республіки Болгарії. Історія цього Дня (Вікіпедія). Свято приурочене до найважливішої події в історії болгарської державності – об’єднання Болгарії. Згідно з Берлінським трактатом 1878 року, Болгарія була розділена на три частини: Князвство Болгарія (зі столицею Софія), автономна область Східна Румелія (столиця – Пловдив) і Македонія, яку повністю контролювала Османська імперія.
   Становище болгар у Македонії було вельми незавидним, і багато з них були змушені втікати в Східну Румелію, де спільно з місцевим населенням стали влаштовувати акції протесту, які закінчилися військовим переворотом 6(18) вересня 1885, який активно підтримав болгарський князь Олександр І Баттенберг. Підсумком перевороту став акт приєднання Східної Румелії до Князівства Болгарія в тому ж році. Порушення Берлінського договору згодом коштувало Олександру Баттенбергу корони, але в пам’яті болгарського народу він назавжди залишився Царем-Об’єднувачем.
   «День об’єднання» є неробочим днем. Останнє речення я можу з великою впевненістю підтвердити, бо в цей день все узбережжя було переповнене людьми, а це був вівторок тижня. На пляжах ніде було яблуку впасти. Все було прикрашено квітами, грала музика, люди веселилися. Я розділяла це весілля болгар, але нагадала одній жіночці-болгарці, що в Україні війна, і українці теж виборюють зараз свою свободу.


   6 вересня також свято сімейне у рідних нареченого онуки. Ми їли справжні українські вареники, котрі самі приготували. А восьмого вересня, зранку ми проводжали їх до аеропорту, вони летіли до Кракова. Відпочинок їхній закінчився – вони були у відпустці.

Країна троянд (вимушена подорож)

   Невтішна світова звістка. Восьмого вересня 2022 року пішла з життя Єлизавета ІІ. Рада престолонаступництва 10 вересня 2022 року офіційно оголосила Чарльза ІІІ королем Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії і 14-ти країн Співдружності націй, а Камілла стала королевою-консортом.
   Королева буде спочивати поруч зі своїми батьками, чоловіком і сестрою, в стінах каплиці Святого Георгія у Віндзорі. Сум за королевою Великобританії Єлизаветою ІІ охопив весь цивілізований простір. Із готелей масово почали виїздити мешканці, пляжі майже спустошилися. Чи це так подіяла сумна звістка, чи змінилася погода на узбережжі, але цей демарш був дуже відчутний.


   Вісті з України повідомляє delo.ua
10 вересня. 22:37 «Від початку вересня звільнено вже 2 тисячі квадратних кілометрів нашої території», - Зеленський.
13 вересня. 11:17 ЗСУ практично повністю розбили підрозділ армії рф, призначений для оборони москви. Для відновлення його військового потенціалу знадобляться роки.
17:10 На Харківщині під час контрнаступу ЗСУ звільнено понад 300 населених пунктів. За словами заступниці міністра оборони, операція зі звільнення Харківської області тривала кілька днів, оскільки й планувалася на кілька днів.
18:02 У звільненому селі на Харківщині знайшли тіла закатованих мирних мешканців.

   Слава ЗСУ, нашим героїчним доблесним силам!

   Добрі вісті з Батьківщини спонукали нас до повернення. Виїхали рано-вранці 15-го вересня. Попрощалися із теплою країною, з її чарівними трояндами ми мали можливість милуватися все літо. Країна, яка прихистила нас на 6 місяців. І вже пізно ввечері були на кордоні з Румунією. У готелі заночували, також покинули цю країну раненько і цього ж дня перетнули довгоочікуваний кордон України! Доїхали до Боярки ввечері, встигли до комендантської години, тут теж перепочили та вранці вже був шлях до Києва!
   Це вже було 17-го вересня, в обідню пору. Добрий день, рідний Києве! Я не змогла втримати сліз, бо немає на світі краще рідної землі.

Київ

   П Р О Л О Г

   І як пише один автор: "Вони нічого не відали одне про одного, але їхні мрії збулися в одній точці земної кулі у щасливу мить...". Пролунав дзвоник на стаціонарному телефоні, вона підняла слухавку:
-Алло, алло, чуєте мене? - Закралося якесь внутрішнє хвилювання від мовчання на другому кінці дроту.
-Милуюся Вашим голосом! - Радісно вигукнув.
-Це...Ви?! - І наче тягар впав з душі і стало легше дихати.
-Так...я! - Зрадів, що його не забули у такий незбагненно каламутний час.
   Мені зателефонував хороший друг і запропонував зустрітися. Він теж повернувся з «мандрів». Така була наша вимушена подорож, яка закінчилася у вересні 2022 року. А війна в Україні продовжується…


Антоніна Просєкова
15 листопада 2023 року
Австрія


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Пишуть читачі" та "Російсько-українська війна".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):