Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

21 травня 1941 року: Павло Тичина в клубі ДВРЗ

Неділя, 21.05.2023 19:30   Джерело: сайт Буквоїд. Фото з сайту ЦДАМЛМ

Павло Тичина на початку 1940-х років    Вісімдесят два роки тому в клуб Дарницького вагоноремонтного заводу на зустріч з працівниками та іншими мешканцями новозбудованого заводського селища ДВРЗ прийшов український поет Павло Тичина - дійсний член Академії наук Української РСР, керівник Інституту літератури АН УРСР.
   Ось як розповідає про цю подію письменник Павло Загребельний: "21 травня 1941 року в Дарницькому клубі вагоноремонтного заводу відбувся вечір, присвячений творчості П. Г. Тичини. Серед безлічі запитань пролунало: "Чому у вас було "Панно Інно", а пізніше надруковано "Ніжна Інно"? Поет відповів: "Чому не даєте нам права переробити, поліпшити свої твори? Блок переробляв, інші переробляли. Інна — вчителька з Борисполя. До речі, вона померла". Відповідь навіть великого поета не завжди переконує. Але смерть переконує завжди".
   На фото - Павло Тичина на початку 1940-х років.

   Наводимо знайдені нами два варіанти вірша Павла Тичини та аудіозапис вірша "О панно Інно..." у виконанні Дениса Попадюка.



   Хто хоче більше дізнатися про історію написання цього вірша, може звернутися не тільки до тексту Павла Загребельного "Неложними устами" (Павло Тичина), а й до численних інших джерел.

   Ми ж згадали сьогодні про творчий вечір 1941 року з тієї причини, що це чи не єдиний відомий на сьогодні факт про одну з подій у довоєнному клубі ДВРЗ за лічені роки його недовгого існування.

   Ознайомитись з історією клубів, Будинків культури та Палаців культури київської місцевості ДВРЗ можна з наших публікацій 2020 року: "ДВРЗ: від клубу до Центру культури та мистецтв" (нижче - фотогалерея з цієї публікації) та її продовження - "Шостий клуб ДВРЗ - на Машиністовській".

Другий клуб - побудований зі скла та бетону Другий клуб - побудований зі скла та бетону

   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Будівлі ДВРЗ".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):