Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Шостий клуб ДВРЗ - на Машиністовській

Вівторок, 25.02.2020 11:56   

   Ретроспективний огляд клубів місцевості ДВРЗ в Києві буде неповним, якщо не згадати в ньому ще один клуб. Називали його просто - "клуб на Машинистовской".

   Читачі сайту "Ліски" розповіли, що західна частина селища, починаючи приблизно від вулиці Довбуша (у тому числі й вулиця Машиністовська), формально не відносилася до Дарницького вагоноремонтного заводу, а знаходилася у віданні Дарницького депо. Тож термін "клуб ДВРЗ" у даній замітці вживається не в розумінні "заводський клуб", а як "клуб місцевості ДВРЗ".

   Будівля колишнього клубу - будинок №36А по вулиці Алматинській - існує й тепер, проте клубу в ній уже нема. Зараз це звичайний гуртожиток. Споруджено його, як і сусідній будинок №36, до війни. Силуети обох будинків добре видні на зображенні з кадру німецької фотоплівки, відзнятої 6 листопада 1943 року.

   Згідно з поштовою адресою, будівля належить до Алматинської вулиці, правим крилом вона виходить на Машиністовську вулицю, а фасадом - у бік залізничних колій. Головний вхід до будинку обрамлено невеликими колоннами синього кольору.

   Старожили пам'ятають, що прямо навпроти вхідних дверей всередині будинку розташовувалась бібліотека. Її приміщення було невеликим, тому відвідувачі до неї не заходили, а залишались у коридорі. З працівниками бібліотеки спілкувались через широку дошку, перекинуту впоперек дверей подібно прилавку. Каталогів для пошуку потрібних видань теж не було - читачі просто запитували у бібліотекарів необхідні їм книжки.

   Праворуч знаходились двері кінозалу. Зайшовши в них, глядач потрапляв до останніх рядів. Фільми демонструвалися на екрані, розташованому у дальній, протилежній від вхідних дверей, частині залу.

   Розклад кіносеансів і назви фільмів писалися на афішах вручну. Готову афішу прикріплювали до дошки оголошень, встановленої на найближчому розі Машиністовської і Алматинської вулиць, тож оголошення були добре видні і перехожим, і пасажирам трамваїв. Як могли виглядати афіші, можна побачити на ілюстративній фотографії (останнє фото галереї).

   Кінофільми в "клубі на Машиністовській" демонструвалися ще порівняно недавно - до кінця 1980-х років, але великою популярністю серед місцевих мешканців вони вже не користувалися, втім як і саме приміщення одного з колишніх клубів ДВРЗ.



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Будівлі ДВРЗ" та "Клуб".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):