Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Післявоєнний сквер у селищі ДВРЗ в Києві

Субота, 13.02.2021 17:37   Джерело: фото з ЦДКФФА України ім.Г.С.Пшеничного, од. обл. 0-66563

   Великий парк "Сосновий", розташований біля Центру культури та мистецтв Дніпровського району, - одна з окрас київської місцевості ДВРЗ. Помірний рельєф парку, сторічні сосни і просторі галявини цілий рік приваблюють гостей мікрорайону та місцевих мешканців - як новоселів, так і старожилів.

   Проте для старожилів слово "парк" передусім асоціюється з іншим місцем. "Парком" корінні мешканці за звичкою називають зелену зону всередині кварталу вулиць Алматинської, Волховської, Інженера Бородіна та Макаренка. Донедавна вона була занедбаним пустирем, але знала й кращі часи.

   Ось як описує це місце автор книги "ДВРЗ" Володимир Приходько: "На відміну від центральних вулиць у парку росли клени. Тому хрущів тут гуло ще більше, ніж над тополями, але пуху не було. Парк той розбили за всіма правилами паркового мистецтва. З одного боку розташовувалися альтанки – неподалік від агітмайданчика, щоб було чути “агітатора”, що виступав, з іншого стояли столики, де грали в настільні ігри... Мабуть, задумку з облаштування парку до кінця не втілили, бо два басейни з водою, які планували під фонтани, так і лишилися як дві великі калюжі, де цілими днями борсалися діти. Коли вода в басейнах висохла, там грали в футбол. Взимку в них влаштовували хокейний майданчик".

   І альтанки, і басейни обох фонтанів можна побачити на фотографії, зробленій 24 квітня 1951 року. В архівних обліках світлину названо так: "Сквер в поселке Дарницкого вагоноремонтного завода". На фото дві невеличкі альтанки розташовані симетрично стосовно входу до скверу з вулиці Сергія Лазо. В одній з альтанок відпочиває людина, інша ж порожня. В центрі цієї ділянки скверу було розбито клумбу, прикрашену висадженим з квітів зображенням п'ятикутної зірки.


Післявоєнний сквер у селищі ДВРЗ в Києві

   Будинок з колонами на задньому плані - це гуртожиток (будинок №9 по вулиці Інженера Бородіна). Зліва від гуртожитку виднівся раніше будинок №10 по вулиці Марганецькій (тепер його затуляє невелика будівля технічного призначення). Ще лівіше бачимо частину будинку №10/8 по теперішній вулиці Інженера Бородіна. Цікаво, що непарний бік цієї вулиці у 1950-х роках було відгороджено парканом. Ажурною металевою огорожею з цегляними стовпчиками було відмежовано й територію скверу.

   У сквері в цей післяобідній (судячи з положення тіней) час багато людей, які зайняли майже всі лавочки. При цьому дві пари відвідувачів схожі між собою - жінки мають однаково накинуті шарфи, а чоловіки сидять в однакових позах. Третю лавочку зайняли молоді люди. Трохи далі відпочиває бабуся в хустці, поставивши перед собою корзину чи сумку.

   За клумбою знаходиться круглий басейн фонтану, біля якого граються діти, двоє хлопчиків та дівчинка. Звертаємо увагу на одну з характерних прикмет повсякденного одягу п'ятдесятих років - і дорослі чоловіки, і хлопчики в неодмінних головних уборах.

   Завершимо опис архівної фотографії, звернувши увагу читачів на численні ліхтарі, змонтовані на цегляних стовпчиках, подібних до стовпчиків огорожі скверу. У поле зору фотооб'єктива потрапило аж вісім таких ліхтарів, тож, поза всяким сумнівом, у темну пору доби сквер дуже добре освітлювався.

   Спитаєте, а де ж другий басейн або другий фонтан? Справа в тому, що його бетонна чаша, на відміну від першого, була піднята над землею вище, чим і скористався фотограф - заліз у неї з ногами, щоб отримати кращу перспективу для зйомки. В результаті ми бачимо в нижній частині фото лише краєчок фонтану.

   За спогадами старожилів, цей, ближчий до вулиці Алматинської, фонтан повноцінно працював. Щоправда, його струмені здавалися дітям занадто слабкими і тому непідходящими для пустощів з водою.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Петя  14.02.2021 09:59
Столбики из кирпича под фонари помню, правда фанарей уже на них не было. Всегда хотел узнать для чего эти подставки, похожие на флагштоки, теперь понятно. что были на самом верху плафоны.

admin  14.02.2021 07:51
Шановні читачі, дякуємо вам за цікаві коментарі!

Юрий Н.  13.02.2021 23:16
Спасибо сердечное, господин Редактор! Статья -- бальзам на душу. Действительно, в бассейнах была вода, но помниться лишь один летний сезон. Потом, наверное, зимой разморозились трубы. В одном из бассейнов малолетние, не старше 7-8 лет, мальчишки купались, после чего загорали голышом на теплом бортике бассейна, а трусы в это время сушились на спинках скамеек. Девчонки обходили сквер стороной. В футбол играли в ближнем к 29 и 30-му дому бассейне, у него был высокий бортик. На бортике мелом или красным кирпичом рисовались ворота. Формировались "пульки" по 3 игрока, играли навылет кожаным мячом, вдрызг до камеры истертым о бетон. Мы были юны, беззаботны и радовались жизни.

Антоніна  13.02.2021 19:56
Мабуть це, або осіння, або весняна пора, тому жінка у шарфику, а чоловіки у кепках.
Дякую за статтю.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):