Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Уривки з книги про історію Дніпровського району столиці. Частина 9

Неділя, 17.01.2021 18:59   

   До уваги читачів - уривки з історико-краєзнавчого видання "Освячений Дніпром", яке вийшло в світ у 2019 році з нагоди 50-річчя заснування Дніпровського району міста Києва. Книга передавалась у всі бібліотеки району.


Попередня частина (8)

Наступна частина (10)  

     З історії Київського Лівобережжя. Земельні справи за батька Хмеля

   На відміну від інших регіонів України, населення Подніпров’я завжди відрізнялося надзвичайним волелюбством. Тутешні селяни і міщани вважали себе людьми незалежними і самостійними, не сприймали кріпаччини і врядування поляків. Серед козацтва взагалі панувала думка, що 1582 року король Стефан Баторій дарував їм привілеї, котрі зрівнювали їх у правах із шляхтою. Віра у приналежність до вільного люду обумовлювала постійну готовність мешканців Наддніпрянщини боротися за свою свободу.

Уривки з книги про історію Дніпровського району столиці

   Не дивно, що за таких настроїв вони активно підтримали повстання Богдана Хмельницького 1648 року, в результаті якого де-факто вибороли незалежність.

   У грудні 1648 року, після низки блискучих перемог над військами Речі Посполитої, гетьман Б. Хмельницький тріумфально вступає в Київ та проголошує створення нової козацької держави, яка залишилася в нашій історії під назвою Гетьманщина.

   На визволених українських землях скасовувався польський адміністративний устрій і впроваджувався власний – підконтрольну територію було поділено на 16 полків, до складу яких входили сотні, які одночасно були і військовими формуваннями, і адміністративно- територіальними одиницями. Адміністративні центри утворювалися у найбільших містах, містечках, а також великих селах. Військово-адміністративну владу на території полків і сотень здійснювали, відповідно, полковники і сотники. У кожній адміністративній одиниці існували полкові чи сотенні військові канцелярії, суди тощо. Містами, що мали Магдебурзьке право, в тому числі й Києвом, керували магістрати на чолі з війтами, в інших – порядкувала козацька адміністрація. У селах справами відали старости, яких обирала селянська громада, а справами козаків – обрані ними отамани.

   Київське Лівобережжя увійшло до складу Гоголівської сотні – спочатку Переяславського, а згодом Київського полку Гетьманщини, з центром у містечку Гоголів (нині село Броварського району Київської області).

Уривки з книги про історію Дніпровського району столиці

   Незважаючи на те, що Богдан Хмельницький обрав собі за столицю Чигирин, у Києві відбувалися динамічні процеси відродження культури та націєтворення. Навіть попри низку воєн, які тривали в цей період, помітно активізувалося ділове життя міста. Енергійним духовним та громадським життям жили й київські монастирі, про що свідчать десятки документів, які збереглися з тих часів. Цьому сприяла й значна матеріальна підтримка, яку вони отримували від гетьманської влади.

   Символічно, що Богдан Хмельницький послідовно обстоював права і вольності киян та київських монастирів як складових незалежної України.

   У багатьох гетьманських універсалах, окрім політичних чи військових питань, йшлося про упорядкування господарської діяльності в країні. Наприклад, в універсалі від 1649 року вирішується питання про «послушенство» селян лівобережного села Вишеньки Київському Флорівському монастирю, тим же роком датований дозвіл Київському Пустинному Микільському монастирю ловити рибу в Дніпрі та заборона козакам робити шкоду в лісах Київського Михайлівського Золотоверхого монастиря.

   У документах того часу зберігся цікавий епізод про належність села Вигурівщина, який можна вважати показовим у сенсі розуміння тогочасної логіки державотворення на місцевому рівні. Після визвольної війни 1648–1654 років жителі Києва та навколишніх сіл відмовлялися визнавати феодальні привілеї старих і нових панів, вважаючи себе вільними людьми. Так, козаки і міщани Вигурівщини, поділили і стали безборонно користуватися панською землею. У травні 1654 року гетьман Богдан Хмельницький видав два універсали про передачу Вигурівщини у володіння Михайлівському монастирю та про «послушенство і підданство міщан села ігумену».

   Проте мешканці села не хотіли коритися наказу і влітку 1654 року звернулися з чолобитною до московського царя Олексія Михайловича з проханням повернути їм землі, «которые предков наших мещан киевских, шляхта поотымывали и маетности себе поделали, местечки, села поосаживали».

   Ані гетьманську, ані монастирську владу нехіть селян не спинила. Щоб змусити їх виконувати рішення Богдана Хмельницького, була утворена спеціальна комісія на чолі з київським полковником Василем Дворецьким. На основі її висновків у липні 1657 року Б. Хмельницький остаточно ухвалив: «ми тоє містечко Вигурівсчизну з...всіма акциденциями, котрих перед войною дедичі панове і їх намісники заживали... передаємо на монастир светого архистратига Михаила Золототоверхого».

   Згодом монастир значно розширив цей маєток, скупивши наприкінці XVIІ століття невеликі ділянки посполитих і козаків на південь від села.

   У дусі тогочасної європейської демократії Б. Хмельницький також завзято обстоював права міщан та самоврядування міст. Про це свідчать, зокрема, універсали про заборону козакам вимагати від киян данину, а також захоплювати землі й сіножаті київського магістрату.

   Попри прагнення Б. Хмельницького створити повноцінну незалежну державу політична і військова обстановка складалися не на користь України. Гетьман був вимушений звернутися за допомогою до російського царя і йому, першому з українських очільників, судилося на практиці дізнатися про особливості ординської політики Московії, яка ґрунтувалася на обмані і маніпуляціях, спрямованих на внесення розбрату між простолюдом та елітою країни.

   1654 року, після укладання договору з Москвою у Переяславі, зокрема й щодо спільної боротьби із Польщею, Росія надсилає в Україну тритисячне військо на чолі з князями Ф. Куракіним та В. Волконським.

   Проте росіяни не виконують угоди – не поспішають воювати з Річчю Посполитою. Натомість займають Київ і розпочинають будівництво фортеці, попутно влаштувавши перепис киян, а затим і банальне пограбування містян та монастирів. До виконання головного пункту угоди – участі у війні з поляками – московське військо вдалося аж за рік.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):