Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Цього дня народився винахідник, педагог та громадський діяч Олександр Верхман

Вівторок, 28.04.2020 13:10   

   Олександр Аркадійович Верхман народився 28 квітня 1937 року в місті Шепетівка Хмельницької області. За освітою він інженер, проте читачам нашого сайту відомий передусім як виконувач духівниці Ніни Миколаївни Грін - дружини письменника Олександра Гріна.

   Таким його знають і численні слухачі на бібліотечних та інших громадських заходах. Відеозапиc однієї з розповідей - про знайомство з Ніною Миколаївною - можна подивитись у нашій замітці 2015 року. У фотогалереї - світлини з бібліотеки №15 Голосіївського району та з вулиці Івана Кудрі в Києві, де проживала в останні роки Ніна Грін.



   Участь у небезпечному нелегальному перепохованні Ніни Грін, за яке в ті часи можна було дістати реальний строк тюремного ув’язнення, не була випадковим епізодом у житті Олександра Верхмана. Прагнення до справедливості та братерська взаємовиручка - це невід'ємні риси його характеру.

   Недарма у книзі відгуків будинку-музею Олександра Гріна в місті Старий Крим є такий запис, зроблений рукою Верхмана: "С человеком, истинно любящим и понимающим Грина, я могу остаться в тайге, не боясь за последний кусок хлеба... в пустыне с последней кружкой воды... пусть ранит меня в бою, но если рядом такой человек, я буду спокоен — он не оставит".

   У 1960-70 роки він познайомився з художниками та літераторами, представниками київської інтелігенції, людьми передових поглядів, які пізніше стали відомі як "шістдесятники". Разом з ними розповсюджував заборонені в СРСР видання, брав участь у кампаніях захисту політичних в'язнів. Нижче - початок підписаного Верхманом у 1973 році листа на захист Леоніда Плюща. Повний текст листа можна прочитати тут.


Цього дня народився винахідник, педагог та громадський діяч Олександр Верхман

   Ще одна грань цікавої особистості з незвичайною долею, якою є Олександр Аркадійович Верхман, пов'язана з його інженерним талантом та педагогічними здібностями. Не обмежуючись визнанням власних винаходів, цінність та новизна яких підтверджені численними патентами, він сприяє реалізації учнівських ідей.



   На відео - керівник гуртка "Юний винахідник" Центру науково-технічної творчості молоді "Сфера" Оболонського району міста Києва Олександр Верхман у радіопередачі "Добра розмова".


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):