Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Уривки з книги про історію Дніпровського району столиці. Частина 4

Неділя, 05.04.2020 14:34   

   До уваги читачів - уривки з історико-краєзнавчого видання "Освячений Дніпром", яке вийшло в світ у 2019 році з нагоди 50-річчя заснування Дніпровського району міста Києва. Книга передавалась у всі бібліотеки району.


Попередня частина (3)

Наступна частина (5)  

     Русько-литовський ренесанс

   Адміністративно-територіальний устрій Київської Русі на території України зберігався протягом майже 500 років. Він не зазнав змін ані під час монголо-татарської навали, ані в перші століття панування Великого князівства Литовського (ВКЛ). Зміни настали у XІV столітті, коли військово-політична могутність Золотої Орди почала поступово занепадати. Скориставшись з ослаблення монголо-татарської влади Велике князівство Литовське розпочало експансію на схід. 1363 року почалося поступове приєднання руських земель: Чернігово-Сіверщини, Поділля, Київщини, Східної Волині. Врешті-решт, Великий князь Литовський Гедимін став титулуватись "королем литовців і руських", а також називав себе "збирачем земель руських".

   Після перемоги над монголо-татарами у битві на Синіх Водах (1362 р.) литовський князь Ольгерд приєднав Київщину і Поділля до Великого князівства Литовського. У Густинському літописі під 1362 роком є такий запис: "В сие лето Ольгерд победи трех царьков татарских из ордами их…и оттоли от Подоля изгна власть татарскую. Сей Ольгерд и иныя русския державы во власть свою прият, и Киев под Федором князем взят, и посади в нем Володымера, сына своего".

   У більшості випадків місцеві князі та боярство добровільно визнавали владу Литви, зокрема й київський князь Федір. Історики кваліфікують просування ВКЛ в руські землі не як завоювання, а як мирне приєднання. Нещодавно віднайдені тексти українсько-литовських угод доводять, що Київ, Кам’янець-Подільський, Переяслав, Чернігів та інші міста приєднувалися до Князівства Литовського як рівні, на правах конфедерації, і зберігали свою автономію понад 200 років.

   Людність Київської Русі також віддавала перевагу Литві перед Ордою і прийняла нову владу фактично без спротиву: литовці теж сповідували православ’я, не нав’язували місцевому населенню своїх звичаїв, не відбулося важливих змін в організації життя суспільства, більш того, руська мова стала офіційною мовою князівства. Нові правителі не перешкоджали місцевому населенню дотримуватися своїх національних традицій, розвивати і примножувати їх. Завдяки такому підходу до освоєння приєднаних територій багато істориків називають Велике князівство Литовське "русько-литовським".

   Крім того, фактично під рукою Литви закладалися основи української писемності й культури. Потужна духовна та політична традиція Київської Русі значно перевищувала досвід Литви і як наслідок – справила на неї помітний вплив. Звичаї Київської Русі активно сприймала насамперед литовська еліта та її князі. Вони переходили у православну віру, вживали староруську мову, складали закони на основі "Руської правди", а литовські пани охоче родичалися з руською знаттю.

   До середини ХV століття Київ знову перетворюється на один із важливих адміністративних та культурних центрів Русі. За князювання Володимира Ольгердовича було зведено Київський замок – на той час наймогутнішу фортецю Подніпров’я. За Литви на українських землях поступово відживала господарська діяльність, відновлювався вплив Київського князівства, а також розширилася його територія. Київські князі литовського походження, спираючись на руську знать, наполегливо прагнули до утвердження автономії своїх володінь, тому й надалі зберігали традиції руської державності. Вони мали титул «з Божої ласки князів Київських», карбували першу, власне, українську монету, а також вдавалися до самостійних зовнішньополітичних акцій. Утім, цей період історії важко назвати ідеальним – через утиски простолюду раз у раз спалахували повстання, між політичною елітою велися жорстокі міжусобні війни за владу.

   Зрештою, литовська верхівка вирішила посилити свій політичний вплив і здійснила адміністративно-територіальну реформу руських володінь. 1470 року відбулася ліквідація Київського удільного князівства – його було перетворено на звичайну провінцію – Київське воєводство, яке поділялося на Київський, Житомирський, Овруцький та інші повіти. Своєю чергою повіти ділилися на волості, які очолювали старости. Загалом з українських земель, які входили до складу Великого князівства Литовського, утворилося дев’ять воєводств. Такий адміністративно-територіальний устрій зберігався аж до часів Хмельниччини

   Литовська доба української історії відзначилася енергійним впровадженням у повсякденну практику ділового документообігу – княжі, судові, а також єпископські канцелярії вели жваву переписку, створювали правові акти, різноманітні бюрократичні документи, які добре збереглися до наших часів. Діяльність литовських урядників і православного духовенства Київської Русі того періоду залишила по собі багатий писемний спадок, з якого ми можемо почерпнути чимало цікавої інформації.

   Нагадаємо важливу деталь: офіційною урядовою мовою в ті часи була мова руська. Приміром, руською мовою написаний збірник тодішніх правних постанов, так званий "Статут Литовський" 1529 року. У "Статуті" руську мову (а фактично – українську) законодавчо визначено як офіційну мову держави: "А писаръ земъский маєтъ поруску литерами и словы рускими вси листы, выписы и позвы писати, а не иншимъ єзыкомъ и словы". Цією ж мовою було укладено і так званий "Cудебник великого князя Казимира IV" 1468 року, який застосовувався у судовій практиці по всьому Великому князівстві Литовському, навіть у польському Кракові.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):