Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Чому у липи липке листя?

Четвер, 15.06.2017 10:06   

   "Вибачте, Ви ентомолог?", - питає перехожа, побачивши, як фотограф націлив об'єктив зблизька на липовий листок. "Ні. І не ботанік. Але мені цікаво, чого це тротуар під липами наче мокрий. І чого листя таке блискуче та липке? Як гадаєте?". "А яким же йому бути? Це ж липа, через те й липке!", - відповідає жінка.

   Перервемо діалог аматорів і надамо слово фахівцю:
   "Листья липы в липкой маслянистой жидкости-почему? Это на листьях падь. Выделяют ее мелкие тли, располагающиеся в большом количестве с нижней стороны листьев. Тли дотягиваются хоботком до ситовидных трубок дерева, по которым движется сладкая жидкость, и высасывают ее. Сок, высасываемый тлями, содержит от 6 до 28% сухого вещества, главным образом сахара. В этом соке мало белковых веществ, необходимых для роста и размножения тлей. Чтобы удовлетворить свою потребность в белке, тле приходится пропускать через свой кишечник огромные массы сока.

   К тому же в жаркие дни тли испаряют через поверхность тела много воды. Поэтому в теплые дни осени они почти непрерывно сосут сок из растений. Излишек растворенного в соке сахара тли выделяют из кишечника в виде мелких прозрачных капелек жидкости, которую и называют падью. Так как тли сидят на нижней стороне листьев, то выделяемые капельки жидкости попадают на верхнюю сторону ниже расположенных листьев, где и сливаются, образуя расплывчатые капли".



   Можливо, що описана ситуація з масним блискучим листям і мокрим тротуаром під деревами стосується не тільки лип, але й, наприклад, кленів, сік яких ще солодший, ніж у лип.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Флора ДВРЗ".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):