Клен звичайний (Acer platanoides)

Клен (Acer), род. Кленові (Aceraceae).
   Поширені 4 види, з досить несхожими властивостями (серед них татарський та ясенолистий недосвічені навряд чи назвуть кленами).

   Клен звичайний, гостролистий (Acer platanoides).
   Це типовий клен, поширений і в місті, й у лісі до найглухіших місць, де в кінці весни утворює рідкісну для дерев суцільну поросль із насіння, що проростає (але серед них виживає лише дуже мала частка). Цвіте у квітні хоча й не дуже яскравими, але своєрідними зонтиковидними суцвіттями без запаху. Восени – одне з найгарніших дерев, особливо деякі різновиди, зокрема – той, що росте разом із дубами посеред перехрестя в лісі. Молоде листя м'яке і навіть їстівне, потім грубішає та набуває гіркоти, що характерна і для інших видів клену.
   Можливо, крім цього виду клену у нас росте і близький вид – Клен білий (явор, Acer pseudoplatanus) – але нажаль немає чітких указівок, як його відрізнити.

Клен звичайний (Acer platanoides) Клен звичайний (Acer platanoides) Клен звичайний (Acer platanoides) Клен звичайний (Acer platanoides) Клен звичайний (Acer platanoides) Клен звичайний (Acer platanoides)