Липа (Tilia)

   Липа (Tilia), сем. Липові (Tiliaceae).
   Одне з найзвичайніших дерев і в місті, і в лісі. Листя придатне в їжу (проте містить забагато слизистих речовин), із квітів готують чай, але самі вони не такі солодкі, як можна було б очікувати з їх аромату. Цвітуть у червні, неодночасно. Вірогідно, у нас росте кілька видів липи, основний серед яких – Липа серцелиста (Tilia cordata).
   Багато людей задають питання: чому ж до 1 липня практично кожного року не залишається вже жодної квітки на липах? Чому нас так "обманює" традиційна назва сьомого місяця? На це можна знайти багато варіантів відповідей. Наприклад: 1) Раніше, в період формування загальновживаних назв місяців, клімат був суттєво холоднішим, і всі явища природи затримувалися приблизно на місяць. Ця здогадка ускладнюється тим, що до 1918 року, за старим стилем, "липень" починався аж 14 липня за новим стилем, і тривав до 13 серпня. Важко повірити, що колись клімат був настільки холодним, що липи цвіли аж так пізно. 2) Ця назва запозичена з північних слов'янських народів (наприклад, білорусів), або від мешканців гір (Карпат). 3) Назва ґрунтується не на цвітінні дерев, а на заготівлі нового врожаю липового меду, яка, за логікою, і повинна відставати від цвітіння десь хоча б на місяць.
   Липовий цвіт найчастіше вживається як потогінний, сечогінний, протизапальний та відхаркувальний засіб у вигляді гарячого напою. Однак тривале зловживання цим напоєм може призвести до порушення зору і хворобам серця чи нервової системи. Що стосується можливості використання липових плодів-горішків, то відомості про них у літературі дуже обмежені. Деякі стверджують, що вони їстівні, хоча вказують також на жорсткі оболонки плодів та далеко не найкращий смак. Були також спроби екстрагувати з плодів олію бензином, або отримати з них "молоко"/"вершки" перетиранням та замочуванням у гарячій воді. Але відомо, що далеко не всі рослинні олії корисні, частіше буває як раз навпаки. Оскільки склад жирних кислот у плодах липи не досліджено, краще не ризикувати та не займатися такими трудомісткими експериментами.

Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia) Липа (Tilia)