Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Фото Березняків та Русанівки 1918 року

Понеділок, 05.10.2015 10:00   

   Близько місяця тому на київських сторінках інтернету, зокрема на фейсбук-сторінці Березняків, з'явилася цікава фотографія. Достеменно відслідкувати її джерело нам не вдалося, а наявні описи стверджують, що зроблена вона в 1918 році.

   Панораму Києва відзнято німцями з повітряної кулі, запущеної, ймовірно, з території іподрому на Печерську, який використовувався на початку минулого століття і як аеродром. Це лівий нижній кут фотографії - майданчик, схожий на футбольне поле. Знаходився він на теперішній вулиці Суворова. Будинок колишнього іподрому добре зберігся, однак стоїть зараз покинутим і безгосподарним, без опалення і ремонту.

Фото Березняків та Русанівки 1918 року

   Об'єкти, зображені на фото, легко "прив'язати" до сучасності, якщо припустити, що Цепний міст з лівого боку розташований на місці теперішнього мосту метро, а дерев'яний справа - на місці моста Патона. Залізничний міст через Дніпро у кадр не попав - він знаходиться правіше. По центру нижньої частини фотографії видно квадрат Мистецького Арсеналу та дзвіницю Києво-Печерської Лаври. Нас же більше цікавить правий верхній кут, на якому можна побачити територію майбутніх Березняків.

   Територія ця обмежена з одного боку Дніпром і дорогою на теперішню Ленінградську площу, а з двох інших боків - залізницею, яка між Дарницею та Березняками розгалужувалась (як і тепер) на два напрямки - до залізничного вокзалу та до Петрівського мосту.

   На фотографії добре видно високий насип залізничної колії. Є він і тепер, але значно нижчий внаслідок підняття рівня Березняків намитим земснарядами піском. Озеро Тельбин, як ми й писали раніше, розливалось і на Русанівку. Цікаво, що на дніпровському березі майбутніх Березняків та Русанівки, безпосередньо біля води були будинки? Чи то "припарковані" човни? :)


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Фото", "Березняки" та "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):