Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Старі фото лівобережного Києва: Ленінградська площа?

Понеділок, 08.09.2014    

   Лівобережні житлові масиви столиці України, на відміну від центральної частини міста, не можуть похвалитися численними опублікованими історичними фотографіями. Причина не тільки в тому, що там нічого було фотографувати, а й у відсутності орієнтирів, які б давали тепер можливість однозначної прив'язки до навколишньої місцевості.

   Наприклад, на наступному фото 1957 року (взято звідси) буцімто зображена місцевість, на якій розташована тепер Ленінградська площа, а якщо конкретніше, то майбутня вулиця Сосюри.

Ленінградська площа

   Так от, проблема в тому, що на даному фото немає якихось ключових об'єктів, за якими можна було б визначити хоча б сторони світу. З певністю можна сказати, що об'єктив апарата не направлено на північний схід, тому що на знімку було б видно побудовану в 1954 році Дарницьку ТЕЦ.

   А що ж ми бачимо на фото? Видніється дорога з досить жвавим автомобільним та автобусним рухом, стовпи вздовж дороги (мабуть, телеграфні?), та щось схоже на шляхопровід (над залізничними коліями?).

   Виходячи з наявної візуальної інформації, зображена на фото місцевість скоріше схожа на відрізок теперішнього Харківського шосе на ділянці від Ленінградської площі до шляхопроводу над залізничним коліями біля Інституту хімії. Якщо вважати точкою зйомки, наприклад, територію колишнього заводу "Вулкан".

   Щоправда, викликає сумнів наявність темного масиву на горизонті, дуже схожого на високий правий берег Дніпра. Але цією плямою може бути й зелена зона на протилежному березі річки Дарниця, вздовж якої проходять колії від залізничного мосту через Дніпро до станції Дарниця.

   Як гадаєте, шановні читачі?


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Фото".


Вам була корисна ця стаття?

Володимир Ю  24.06.2018 17:19
Фото зроблене десь в районі нинішньої школи № 146, що на проспекті Миру. Видно міст через залізницю, по якій її нині перетинає проспект Соборності (раніше Возз'єднання). А в далині, якщо дуже сильно збільшити, за стрілою екскаватора, видно південні мури Лаври, хоча сама дзвінця в кадр не попала!

Толік  07.03.2016 01:28
Друга версія — в сенсі версія Володимира.

Толік  07.03.2016 01:26
Скоріше друга версія, й до Дарницької (Ленінградської) площі близько. Там видно стовпи типу трамвайних. Здається, це вони: http://urbantransport.kiev.ua/files/articles/patona/3693.jpg

Володимир  09.09.2014 15:40
Мабуть, в умовах недостатньої видимості, таким на горизонті може бути правий берег Дніпра. Тоді той шлях — так звана Автострада, нинішній проспект Воз’єднання, а ліворуч від неї видніються будівлі Кухмістерської слобідки. Трохи видно і залізницю, яка перетинає Автостраду в районі нинішньої вулиці Шліхтера. Очевидно, що фотограф стояв поблизу нинішньої вулиці Тампере. \t

Сергій  08.09.2014 19:18
Ще можливий варіант: це ще незабудований район вулиці Тампере (вид зі сходу на майбутню Русанівку), шляхопровід - по проспекту Воз'єдання, а Лаври не видно, тому що вона правіше?

Іванна  08.09.2014 19:07
Очевидно, це перша версія, бо правий берег Дніпра, як на мене, набагато вищий, і виднілися б купола Лаври чи церков...

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):