Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Озеро Тельбин. Кінець 1950-х років

Середа, 06.08.2014    

   Відомо, що на місці київського житлового масиву Березняки раніше було село з однойменною назвою, його мешканцям при забудові надали квартири в нових будинках. А озеро Тельбин, розташоване тепер по центру житлового масиву, раніше було вдвічі більшим за площею (сучасна площа складає лише 40% від первісної) і заходило з північного боку на територію сучасної Русанівки, а з південного сягало території заводу Буревісник.
   В 1870 році у зв'язку з побудовою Київсько-Курської залізниці прямо посередині озера було прокладено насип, саме з тих пір з'явились окремі озера Тельбин та Нижній Тельбин. Старожили згадують, що товарняки з Дарниці перед залізничним мостом через Дніпро стишували хід, тому місцеві хлопчаки чіплялися на них на початку Березняків, і зістрибували вже перед Дніпром.
   Пропонуємо переглянути фотогалерею, більшість фотографій якої взяті з архіву Тетяни Воронової, дочки радянського фотокореспондента Олександра Бормотова. На знімках видно, що озеро було популярним для купання у всі часи, причому не лише для місцевих мешканців, а й для приїжджих. В 1950-і роки з озера Тельбин було добре видно правий берег Дніпра, зокрема дзвіницю Києво-Печерської лаври. А міст Патона було видно від озера ще в 1970-х роках.

   Зі знімку від травня 1974 року зрозуміло, що центром масиву Березняки, звідки починалась забудова, був квартал, обмежений вулицями Березняківською, Шумського та проспектом Тичини. Зліва на знімку - школа №209, з правого боку - будинки №4А по Шумського (з дорослою та дитячою бібліотеками, тепер - лише дитяча) та №14А по проспекту Тичини (поштове відділення, перенесене згодом у будинок №4А).
   На задньому плані знімку з веслувальниками на човні з саморобним парусом - вагони пасажирського поїзда та будівля колишньої зупиночної платформи Лівий Берег, тепер перебудовані платформи перенесені правіше - ближче до Дніпра.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Березняки".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):