Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Градирні Дарницької ТЕЦ

Вівторок, 18.03.2014    

   Перша черга Дарницької теплоелектроцентралі (вул.Червоногвардійська, 20, м.Київ) була введена в експлуатацію в 1954 році. Термін "теплоелектроцентраль" (ТЕЦ) приміняють до теплових електростанцій, які крім основного призначення - генерації електроенергії - виробляють також теплову енергію для централізованого опалення.
   Після введення другої черги (1965 рік) тепло ТЕЦ почало надходити на опалення розташованого неподалік, на протилежному березі річки Дарниця, селища Дарницького вагоноремонтного заводу (ДВРЗ). В 1966 році до теплотраси були підключені перші чотири будинки селища, але решта будинків, у тому числі школа №11, лікарня і Будинок культури ще довгий час обігрівались пічним опаленням (або заводською котельнею - дякуємо за уточнення! :)
   Нагадаємо, що призначення цих велетенських споруд - охолодження гарячої води, яка стікає донизу, зустрічним потоком повітря. Всього на території ДарТЕЦ розташовані три градирні гіперболоїдного типу, найчастіше працює лише одна з них, яка знаходиться найближче до Червоногвардійської вулиці.
   До речі, під час роботи градирня виділяє дрібний водяний пил, який осідає на територію ТЕЦ, а також на суміжну ділянку Червоногвардійської вулиці. Саме тому на дорозі біля ТЕЦ встановлено знак "Слизька дорога" - навіть в суху погоду тут буває ожеледиця. Водіям слід бути дуже обережними на цій ділянці!



   Друга градирня вже не працює і знаходиться в напівзруйнованому стані. А третя - найновіша - розташована ближче до вулиці Бутлерова. Вона теж працює дуже рідко. Але сьогодні працювала! Пропонуємо переглянути коротке відео працюючої градирні Дарницької ТЕЦ. Більше фотографій Дарницької ТЕЦ можна побачити в нашій фотогалереї "Дороги, яких немає".

   І тепер будинки мікрорайону ДВРЗ обігріваються Дарницькою ТЕЦ, димарі та градирні якої видні майже з кожного куточка колишнього заводського селища. Місцеві мешканці звикли до вигляду ТЕЦ, періодичних виробничих шумів від неї і навіть навчились визначати рівень її завантаження за кількістю працюючих димарів та градирень.


Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Володимир  18.03.2014 09:13
Варто уточнити, що до 1966 року значна частина будинків ДВРЗ обігрівалася котельнею Заводу. Заводське було і водопостачання, вода надходила з розташованих на території Заводу свердловин.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):