Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Дороги, яких немає

Неділя, 23.02.2014    

   Попередні покоління не знали, що таке гіподинамія, бо багато ходили пішки. Нерідко селяни йшли до Києва на базар цілу ніч з відстані в 30-40 кілометрів. Бувало, що йшли з віддаленіших місць - тижнями. Ось що пише Нечуй-Левицький у повісті "Кайдашева сім'я":

   " ... В великий понеділок до Кайдашів зайшла баба Палажка Солов'їха. Вона була дуже богомольна і щороку їла паску в Києві в Лаврі. І тепер вона збиралася в Київ, але самій іти до Києва було невесело, а ще до того вона трохи боялась сама виряджатись в далеку дорогу.
   ...Прочани йшли день, упросились в одному селі на ніч до добрих людей, переночували й раненько знов пішли в дорогу. Мелашка неначе на світ народилась: її не допікала тут ні свекруха, ні свекор, ні Мотря. Понад дорогою зеленіли молоді жита, синіли далекі гори та могили. Надворі було тепло й ясно. Мелашка ніби набиралася здоров'я на волі.
   Вже звернуло з півдня. По один бік дороги була чимала гора, а на горі могила. Баба Палажка повела молодиць на ту могилу. З тієї могили вже було видно Київ з церквами та дзвіницями. Тієї могили прочани не минали ніколи. Палажка вийшла на могилу, впала навколішки й почала молитись. З могили було видно на горах високі дзвіниці, церкви з золотими верхами. Кругом Києва в долині зеленів густий ліс, синів за Дніпром, ніби повитий сизим туманом, бір, а між соснами подекуди блищали широкі плеса розлитого Дніпра."


   Наша сьогоднішня дорога не займе півтора дні, як у героїв "Кайдашевої сім'ї". Пройдемо від місцевості ДВРЗ (з бору, який "синіє за Дніпром" та про який згадує Нечуй-Левицький) до станції метро Чернігівська.
   До речі, мешканці ДВРЗ здебільшого йдуть до іншої станції метро - Лісова - навпростець через ліс. Залишимо лісову дорогу для іншої замітки, а сьогодні пройдемо маршрутом майбутнього другого виїзду з ДВРЗ. Рушаємо від маленького ставка між Сеноманським провулком та вулицею Довбуша.

   Вийшовши на вулицю Довбуша, звертаємо наліво та прямуємо повз митний комплекс "Ліски" до кінцевої зупинки маршрутки №423.

Вулиця Довбуша Вулиця Довбуша, погляд назад - у напрямку Алма-Атинської Вулиця Довбуша Вулиця Довбуша Вулиця Довбуша Вулиця Довбуша. Перший переїзд

   В кінці вулиці - перший переїзд, через який ще можна проїхати автомобілем. За ним - стежка повз загороджену службову територію якоїсь компанії. За стежкою треба буде переходити через річку Дарниця.

Кінцева зупинка маршруток Перший переїзд Перший переїзд Перший переїзд

   Над річкою - другий переїзд, теж із чотирьох залізничних колій, але вже не викладений плитами, тому переїхати його неможливо. Якщо подивитись з переїзду наліво, то можна побачити водонапірну вежу, яка знаходиться біля єдиного існуючого виїзду з ДВРЗ через шляхопровід. Ця вежа видна й через вебкамеру. З правого боку колії прямують до складів Епіцентру та до Дарницької ТЕЦ. А нам треба йти прямо - тримаючись напрямку на димарі, через авторемонтні майстерні.

Другий переїзд Другий переїзд Другий переїзд Другий переїзд

   На території майстерень багато напіврозібраних автомобілів, серед яких і УАЗи різних моделей (як "бобіки", так і "буханки"), і ГАЗ-69 з брезентовим тентом, і навіть один БРДМ (бойова розвідувально-дозорна машина).

Гаражі Гаражі Гаражі Гаражі Гаражі Гаражі Гаражі

   Далі прямуємо повз інші гаражі й виходимо на вулицю Бутлерова, яка має вигляд, наче після бомбардування. Про ями на дорозі попереджає й відповідний дорожний знак.
   Перетнувши вулицю Бутлерова, йдемо вузькою доріжкою. З правого боку від нас - огорожа Дарницької ТЕЦ. Над огорожею проходять лінії електропередач та теплотраси з гарячою водою. За огорожею - димарі та градирні, частина з яких зараз не працює. Проминувши ДарТЕЦ, виходимо на кінець вулиці Павла Усенка, початок якої - біля Ленінградської площі.

Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Звідси ми вийшли Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ Дорога повз ДарТЕЦ

   Від перехрестя з вулицею Усенка повертаємо направо і прямуємо Червоногвардійською вулицею, яка закінчується шляхопроводом над Броварським проспектом і переходить після нього у вулицю Братіславську.
   По дорозі бачимо їдальню та інші будівлі Дарницької ТЕЦ, минаємо перехрестя в вулицею Віскозною і закінчуємо наш шлях біля підземного переходу, від якого до метро Чернігівська - 5 хвилин ходу. А вся дорога від Довбуша до Чернігівської займає близько 40 хвилин, якщо йти не поспішаючи.

Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська Вулиця Червоногвардійська

Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Фото".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):