Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Вітаємо з ювілеєм Віру Фінансову!

Вівторок, 25.12.2012    
Фото та біографічні дані - з сайту випускників Київського суворовського військового училища, військового ліцею ім.Івана Богуна та сайту Київської міської організації Партії регіонів

Людмила Зайцева    22 грудня 2012 року, в день зустрічі ветеранів ДВРЗ, виповнилось 90 років мешканці Старої Дарниці (Дніпровський район м.Києва) Вірі Фінансовій - учасниці війни, ентузіасту ветеранського руху, авторці декількох книг, присвячених історії нашої Батьківщини.
   І хоч вона й не змогла прийти на свято, без привітань не залишилась - її провідали та поздоровили друзі, серед яких була й колишня працівниця та завідуюча музеєм Дарницького вагоноремонтного заводу Людмила Зайцева.

Віра Фінансова    Віра Миколаївна Фінансова народилась 22 грудня 1922 року в с.Зміївка Ртищівського району Саратовської області (Російська Федерація) в сім'ї священика.
   В 1932 році батька було репресовано та заслано в Мордовські табори, де він і загинув. Дитинство та юність п'ятьох його дітей прошли у вигнанні - в Середній Азії та Сибіру. З часом сім'я переїхала в Сталінград.
   З десятирічного віку Віра пішла в няньки, але тяга до знань та відмінне навчання з часом привели її в Сталінградський педагогічний інститут. Закінчивши літературний факультет інституту, Віра почала викладати учням середньої школи російську мову та літературу.
   Під час Великої Вітчизняної війни приймала участь в обороні Сталінграда – працювала медсестрою, була донором військового госпіталю. В. Фінансова нагороджена медалями «За оборону Сталинграда» та «За доблестный труд в Великой Отечественной войне».
   Весь подальший трудовий шлях Віри Миколаївни пов'язаний з викладацькою роботою. Шість років вона була старшим викладачем Київського вищого училища МВС, потім протягом 25 років - викладачем російської мови та літератури Київського суворовського військового училища.
   Зараз Віра Миколаївна на пенсії, вона інвалід 2 групи, однак спокій їй лише сниться. Воно сповнена нових ідей та благородних починів. Глибоко вивчивши історію Київського підпілля, партизанського руху на Чернігівщині, Віра Миколаївна разом з групою ветеранів добились встановлення в сквері Пам'яті (ДВРЗ) меморіальної дошки з іменами 12 розстріляних у гестапо героїв-підпільників Дарницького вагоноремонтного заводу м.Києва. За матеріалами десятирічної пошукової праці видана книга «Этот день мы приближали».
   Особлива вдячність Вірі Миколаївні та її дочці – Потькаловій Ользі Михайлівні - за безкорисливу вірність Київському Суворовському військовому училищу. Зібраний ними та оформлений в десяти фотоальбомах матеріал про училище став основою для книги «Кадетское братство», в якій відображені долі приблизно тисячі вихованців, офіцерів, викладачів, робітників та службовців училища.

Поздоровляємо Віру Фінансову з ювілеєм, бажаємо міцного здоров'я та здійснення творчих і життєвих планів!


Доповнено 28.12.2012
Віра Фінансова    Виповнилося 90 років ветерану системи народної освіти, авторці книг про столичних суворовців, підпільників Дніпровського й Дарницького районів, партизанів Чернігівщини Вірі Фінансовій.
   Від імені голови Дніпровської районної в місті Києві Партії регіонів дніпровчанку з ювілеєм привітали його перший заступник Анатолій Павленко та заступник Анатолій Руденко. Вони вручили Вірі Миколаївні вітальний лист, квіти й подарунки.
   Життя Віри Фінансової нерозривно пов'язана з багаторічною працею в Київському суворовському училищі (нині військовий ліцей імені Івана Богуна). Ця мужня жінка пережила страшне лихоліття війни, голодні повоєнні роки. Професію вчителя обрала за покликом серця і присвятила їй своє життя. Упродовж 30 років викладала й виховувала молодь. Її віддана праця відзначена званням «Відмінник народної освіти УРСР», багатьма медалями, іншими відзнаками.
   Після виходу на заслужений відпочинок, Віра Миколаївна не перериває зв'язків із рідним суворовським училищем, якому віддано 25 років трудової діяльності, а після його реорганізації – з Київським військовим ліцеєм імені Івана Богуна, його профспілковою організацією, радою ветеранів. З ентузіазмом веде пошукову роботу з метою відновлення тих сторінок історії, які залишились поза увагою вчених. Її скрупульозна праця увінчалась виданням трьох документальних книг, які зачіпають душевні струни читача і які неможливо читати без хвилювання.
Віктор Синаєв



Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):