Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Бібліотека №158

П'ятниця, 26.10.2012    

Клуб ДВРЗ Клуб ДВРЗ    Головним осередком громадського життя в місцевості ДВРЗ цілком заслужено вважається Центр культури та мистецтв Дніпровського району (ЦКтМ, колишній клуб заводу ДВРЗ). В ньому регулярно проводяться культурно-мистецькі заходи, в тому числі районного та міського масштабів.

   Будинок ЦКтМ побудовано в 1953 році, урочисте відкриття відбулось у березні 1954 році за участі Головного інспектора кавалерії Міністерства оборони СРСР маршала Семена Михайловича Будьонного (прим. ред. "Ліски": стосовно участі Будьонного інформація помилкова - див. статтю "Маршал Будённый на ДВРЗ: легенда и факты").

   Первісний зовнішній вигляд будівлі трохи відрізнявся від сучасного. Як пише автор книги "ДВРЗ" Володимир Приходько, обабіч будинку раніше стояли пам'ятники Леніну і Сталіну, а в барельєфи на фасаді були вписані гасла: з одного боку ленінський вираз "Мистецтво належить народові", а з іншого - "Громадяни СРСР мають право на відпочинок".

   Крім того, на даху над центральним входом до клубу був ще один декоративний елемент невідомого тепер змісту (схоже на зображення локомотива?), а сучасні ліхтарі біля входу - простіші та не такі елегантні, якими були оригінальні.


Керівник бібліотеки №158 Олена Геля Бібліотека №158    У свою чергу, бібліотека №158 - це своєрідний центр клубу, а її діяльність виходить далеко за рамки формальної функції видачі/прийому книжок. В читальному залі бібліотеки можна зустріти як вчителів місцевих шкіл №11 та №103, так і допитливих учнів, а також письменників, поетів і перекладачів, журналістів, театральних режисерів та інших представників творчої інтелігенції.

   Колектив бібліотеки охоче спілкується з місцевими мешканцями, організовує різноманітні книжкові (і не тільки книжкові!) виставки, пропагуючи високу екологічну культуру, здоровий спосіб життя, повагу до історії та культури України, інших народів світу.

   Бібліотеку створено в 1935 році профспілкою Дарницького вагоноремонтного заводу. Під час другої світової війни, при евакуації заводу, книжковий фонд було вивезено в місто Канаш (Чувашія). Після визволення Києва завод було відбудовано, бібліотека теж продовжила роботу - спочатку в гуртожитку №15, а з 1953 року - в Будинку культури ДВРЗ. В 2001 році бібліотека ввійшла до структури ЦБС Дніпровського району м.Києва. Бібліотечний фонд складає близько 20 тисяч примірників, а читальний зал розраховано на 12 місць.

   Керівник - Олена Володимирівна Геля, бібліотекарі - Ірина Євгенівна Шевченко та Лілія Едуардівна Запольська. Працює бібліотека з понеділка по четвер від 11-00 до 19-00 години, в неділю - з 12-00 до 18-00 год. Вихідні - п'ятниця та субота, в четвер з 11-00 до 12-00 санітарна година, останній день місяця - теж санітарний. Поштова адреса бібліотеки: 02092, Київ, вул.Алма-Атинська, 109; телефон: (044)568-99-74.



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Клуб" та "Бібліотека".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):