Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Експерт: в сферу ОСББ пішли ділки. Скинути їх важко

Неділя, 11.03.2012       Оригінал новини - на сайті Українського бізнес-ресурсу.

Олександр Сергієнко В рамках програми "Думка експерта" говоримо про закріплення землі за власниками квартир. Чи належить вона їм і чи має належати. А також про надмірну закритість ОСББ. В студії - директор аналітико – дослідницького центру "Інститут міста" - Олександр Сергієнко.

   - Як ми бачимо із ЗМІ, деякі люди не встигли оформити право власності на власну квартиру, одержану ще в Радянські часи в кооперативах. Тепер, інколи цього не можуть зробити, або роблять із величезними труднощами, бо потрібна довідка, що вони сплатили всю суму. Абсурдна ситуація: кооперативу не існує, а в нього потрібно брати якість довідки. Чи повинна належати земля під будинком тим, хто там проживає.

   - В західній традиції відірвати власність від землі – неможливо. Це – єдине ціле. Нажаль, у нас за Радянських часів була втрачена оця західна юридична думка: перехід до приватної власності. Зрозуміло, якщо будинок є, не на 100% кожна квартира приватизована, є роз’яснення конституційного суду з цього приводу, що і прибудинкові всі споруди і внутрішньобудинкові мережі, коротше – весь цілісний майновий комплекс належить мешканцям цього будинку, навіть у тому випадку, якщо вони не приватизували свою квартиру. Далі, за логікою це повинно бути розповсюджено і на всю ділянку, прибудинкову територію. Але, тут Конституційний суд, сказавши А не сказав Б. Відірвати земельну ділянку від будинку – не можливо. Але, нажаль, наше законодавство не досконале в цьому плані і процедури не прописані.

   - Як людям боротися, щоб в їх ОСББ, або їм особисто належала якась ділянка біля будинку.

   - Якщо вони вже утворили ОСББ, то їм на роду написано взяти на баланс, якщо вони дійсно спроможні його утримати. Якщо це – ОСББ в тому будинку, де люди – достатньо заможні, щоб утримувати цей будинок, то – безумовно. Якщо це – будинок старий, якому, там 50 років, і там утворилось ОСББ, то в мене – великі сумніви, що люди потягнуть утримання цього будинку.

   - Можна йти на якісь компроміси з місцевою владою і казати: якщо ви нам відремонтуєте водопровідну систему, ми забираємо і ділянку на свій баланс.

   - Це – дозволяє закон, але люди повинні чітко зрозуміти, чи зможуть вони по доходах усіх мешканців утримувати і цей будинок і цю земельну ділянку. Тому, що, земельну ділянку якраз не важко утримувати, важко будинок утримувати.

   - Якщо я володію землею, то це означає, що те, що під землею так само має обслуговувати ОСББ, яке нею керує. Водопроводи, водовідведення..

   - Це, хто виконавець послуги, хто утримує ці комунікації. Часто буває, що до стінки – в середині ОСББ, за стінкою, це – виконавець послуги. Ним може бути ЖЕК, водоканал. А те, що в підвалі – однозначно, члени ОСББ.

   - Інколи , мешканці будинку не завжди задоволені тими рішеннями, які приймає ОСББ. Чи можна з цим якось боротися, приміром.

   - Не можна. Наприклад, Київ, вул. Антоновича, 140. Чомусь ряд мешканців будинку не прийняли членів ОСББ. Вони представляють підвищену плату за охорону, інші тарифи за опалення. Це – абсолютно не правильно. Збори скликати – неможливо, зняти Голову ОСББ – неможливо. Ніхто не хоче втручатися в цю ситуацію.

   - Чому, ОСББ такі неприступні, чи не має визначеного органу.

   - Вони пишуть відписки, що це – ваша внутрішня справа.

   - На вашу думку, хто мав би регулювати послуги ОСББ.

   - Нажаль, передбачається, що всі ці процедури будуть вирішуватися в середині ОСББ, але, ми бачимо, що є колізії. Правління працює в закритому режимі, не надає інформації про свою роботу і це – на кожному кроці. В цю сферу пішли ділки, які просто заробляють на цих ОСББ і скинути їх дуже важко.

   - Якби кожен мешканець добився права на якусь земельну ділянку, в такому випадку це якось міняє ціну квартири, ускладнює продаж – купівлю житла.

   - Говорити про те, щоб кожному мешканцю виділили в натурі частку прибудинкової території, яка йому належить, я – вперше таке чую. Це скоріше – співвласність. Ця земля повинна перебувати у співвласності, і не виділятися окремою часткою, це – нонсенс.

   - З точки зору міста і містобудування. Я знаю,що з приватною власностю інколи виникають проблеми через доступ до неї, якщо вона нен належить муніципальній владі. До чого це може призвести в майбутньому.

   - Коли утворюється ОСББ, то влада зобов’язана їм передавати план земельної ділянки, яка відноситься до даного будинку. Крім того, має бути генеральний план і окремі проекти, де визначено, можливо, плями там майбутньої забудови генплану. Якщо будинок вже має свою територію, то там вже не планується якесь додаткове будівництво.

Інтерв'ю провів Віталій Дячук


Коментар сайту "Ліски":
  Олександр Сергієнко, директор Аналітико-дослідницького центру «Інститут міста». Має вищу фізичну та юридичну освіту. У 1990 – 1998 році – депутат Київради. Працював над проектами Всесвітнього банку реконструкції і розвитку, Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). «Інститут міста» організував разом з Володимиром Бондаренком – нині депутатом Київради від «БЮТ-Батьківщини».
   Олександр Сергієнко - один з небагатьох експертів у сфері ЖКГ, що звертають увагу не тільки на господарські аспекти ОСББ, а й на існуючі проблеми у стосунках між правлінням ОСББ і рештою мешканців. Адже "закритість" правління, як м'яко формулює пан Олександр одну з проблем, спотворює саму суть ОСББ, що полягає в колективному управлінні співвласниками господарством будинку.

   На сайті "Ліски" О.Сергієнко згадувався в публікаціях від 27 січня та від 4 лютого 2012 року.


Вам була корисна ця стаття?

Владимир   16.12.2013 22:54
Ви дуже мягко сказали про Голову осбб У нас в будинку Голова з прибудинкової території зробила комерційну парковку і за за одне парко місце взяла с кожного по 4 500грн. Звіту і кошторису за клаптик (12кв.м. ) асфальту не надала . 260 000грн в кишеню Бере за охорону 215грн/міс.х 80місць = 17 200. охороні платить 7 200 . а 10 000 в кишеню, а за 4роки це 480 000грн. Всіх залякала парко місцями і взяла 60% доручень і на зборах одноосібно приймає рішення . Суди , прокуратуру ДПІ, ДВС купила. Три роки воюємо.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):