Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Вільний київський форум - про ОСББ

П'ятниця, 27.01.2012  13:50

Рена Назарова
   Як раніше повідомляв сайт "Ліски", вчора с 18-30 до 21-00 в Будинку профспілок на Майдані Незалежності відбувся вільний експертний Форум на тему «ОСББ як вихід із комунальної кризи, або допоможи собі сам: що перешкоджає реформі ЖКГ у столиці?», організований Київським форумом "Соціальна ініціатива". Ведуча та модератор Форуму – Рена Назарова, координатор громадських проектів Громадської організації «Київський форум» - Максим Маньковський.
Робота форуму    Крім анонсованих раніше спікерів, на форум прийшов перший заступник начальника Головного управління житлового господарства КМДА Сергій Крушановський. Основну масу учасників складали голови ОСББ та ЖБК, а також представники громадських організацій, починаючи від Всеукраїнської спілки власників житла до об'єднання громадян "На захист конституційних прав". Трохи учасників було від ініціативних груп по створенню ОСББ, були керівники управляючих компаній, юристи та журналісти, зокрема в залі був помічений Єгор Соболєв.
Юрист Тетяна Монтян
   В числі перших виступила юрист Тетяна Монтян. Вона поділилася власним досвідом створення та функціонування ОСББ "Срібне коло", в числі основних проблем відмітила небажання колишніх балансоутримувачів передавати будинки новоствореним ОСББ. При цьому звернула увагу на нещирість влади, яка на словах закликає створювати ОСББ, а на ділі у кращому випадку нічим не допомагає, а в гіршому - перешкоджає.
  Як приклад, розказала про практичну неможливість прийому на баланс будинку з-за небажання попередніх балансоутримувачів втрачати джерело прибутків. Процес передачі-прийому, на який нормативними документами відводиться 2 місяці з моменту подачі заяви від ОСББ, нерідко триває роками. А як тільки процес виходить на фінішну пряму - тут же знаходяться (ким?) штрейкбрехери з числа сусідів, які в судовому порядку оскаржують сам факт створення ОСББ.
   Причина такого шаленого спротиву, на думку Тетяни - тіньові фінансові потоки. За її оцінками, від кожного будинку в Києві щомісяця незаконно привласнюються великі суми грошей, хто ж від цього добровільно відмовиться? Розрахунки Монтян грунтуються зокрема на тому, що тариф ОСББ у її будинку складає близько 2-х гривень за кв. метр, причому будинок процвітає. У той же час у сусідніх таких же будинках при тарифі більшому 3-х гривень становище значно гірше. Питання - куди насправді йдуть гроші?
   Ще одне питання, на якому зупинилась Монтян - це поняття балансу. На її думку, яким чином ЖЕК може тримати на балансі будинки, якщо їх у свій час ніхто консолідованим рішенням мешканців не передавав?
   У відповідях на питання із залу Тетяна розказала про 5-ступінчату судову процедуру повернення у власність ОСББ нежитлових приміщень, незаконно проданих через передачу їх у комунальну власність. Довелось відповісти і на неприємні питання стосовно того, що сама Тетяна довгий час не платила комунальні платежі. З відповіді можна було зрозуміти, що зараз вона платить до копієчки, ще й виконує для ОСББ безліч неоплачуваної роботи.
   Олексій Кучеренко і Володимир Бондаренко
Колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко говорив про необхідність залучення коштів держави, особливо до зношених (амортизованих) будинків, ремонт яких самі мешканці "не потягнуть". Відповів на питання учасників форуму про свою діяльність як керівника "Спілка власників житла України" до призначення на посаду міністра ЖКГ та після звільнення.
   Народний депутат Володимир Бондаренко розповів, яким чином у Верховній Раді склалась ситуація, коли одночасно існують два проекти нового закону про ОСББ, причому обидва пройшли перше читання. Крім того, звернув увагу на нерівноправне становище ОСББ у порівнянні з ЖЕКами, зокрема стосовно компенсації пільг мешканців.
   Практично всі виступаючі звертали увагу на величезні проблеми у стосунках з такими монополістами як Київводоканал і Київенерго, причому з останнім співпрацювати особливо важко. Було повідомлено, що Київенерго може ініціювати процедури банкрутства ЖБК та ОСББ, прирівнюючи їх до звичайних юридичних осіб. Прогнозувалося, що з приходом до керівництва компанії Івана Плачкова дії Київенерго будуть жорсткішими.
Сергій Крушановський
  Перший заступник начальника головного управління житлового господарства КМДА Сергій Крушановський почав свій виступ зі слів про те, що він не оратор, а звичайний державний службовець. Не дивлячись на це, тримався на трибуні спокійно, на питання учасників форуму відповідав чемно, впевнено і холоднокровно.
   Стосовно Київводоканалу він повідомив, що практично прийнято рішення про створення при ньому підприємства "Київводоканал-сервіс", яке вже з лютого зможе укладати прямі договори зі споживачами. На запитання з залу про заборгованість ОСББ за опалення, що штучно створилась у минулому році внаслідок неузходжених дій центральної і місцевої влади, відповів, що це не вина Києва, але питання стоїть на контролі і постійно піднімається перед Кабінетом міністрів України.
   Наступне питання: "У свій час місто безоплатно передало в ЖЕКи трактори, куплені за гроші всіх киян. На сьогодні вони використовуються, наприклад, для чищення міжбудинкових проїздів від снігу. Причому чистять виключно біля жеківських будинків, а з ОСББ вимагають гроші".
   Відповідь була такою, що на нарадах давалась чітка вказівка Олександра Попова керівникам райдержадміністрацій використовувати ці трактори для всіх, без поділу на те, обслуговує будинок ЖЕК чи ОСББ.
   Наступне питання: "Коли будуть прямі договори населення (фізичних осіб) на послуги опалення, надавані з боку Київенерго." Відповідь: у цьому опалювальному сезоні у 2-х будинках Голосіївського району Києва проводиться експеримент з прямих договорів. Крім того, можливий варіант, що по аналогії з Київводоканалом буде створене сервісне підприємство і Київенерго. Максим Маньковський та Олександр Сергієнко
   Директор Інституту міста Олександр Сергієнко звернув увагу присутніх на те, що конфлікти в ОСББ, зокрема новостворених, виникають не лише внаслідок протидії колишніх балансоутримувачів, але й з-за втрати зв'язку між правлінням ОСББ і рештою мешканців.
   Практично всіх виступаючих запитували їхню думку, чи варто зараз братись за створення ОСББ. І хоч відповіді були різними, їх можна призвести до спільного знаменника - якщо є одностайна сильна команда, яка користується повагою сусідів - створювати варто. У всякому разі треба вивчати питання, при цьому знайомитись, дискутувати і доходити до якоїсь спільної думки.
   У виступах із залу говорилось про нерівноправне становище ОСББ у порівнянні з ЖЕКами навіть у таких дрібницях, як цільове інформування з боку міської влади - ЖЕКи завалені документами з КМДА, а в ОСББ не надходять навіть ті, що напряму стосуються їхнього життя. У багатьох ОСББ немає приміщень, де вони могли б організувати збори.
   Багато часу займають суди, в яких ОСББ відстоюють не конкретні питання свого господарювання, а питання передачі на баланс або оформлення прав на земельні ділянки, що неврегульовані на державному рівні.
   Пролунала навіть оригінальна пропозиція вважати ОСББ фізичною особою, щоб зменшити документальне навантаження у вигляді звітів та ін.
   У підсумку вирішили продовжити роботу форуму, а поки що створили робочу групу з 21-ї особи та прийняли звернення до голови КМДА, в якому перелічили підняті проблемні питання. На наступну зустріч вирішили запросити Олександра Попова і представника компанії Київенерго.
   Спонсори форуму подарували кожному учаснику канцелярський набір і кружку.

Робота форуму Черги до мікрофонів у залі Пакет з подарунками Канцелярський набір


Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):