Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Сторінками книг про Київське Лівобережжя. Селище Биківня

Понеділок, 13.03.2023 19:34   Джерело: сторінка Літературний Лівий берег (За книгою "Невідомі периферії Києва. Північне Лівобережжя" Семена Широчина та Олександра Михайлика)

   Биківня розміщена вздовж Броварського проспекту на схід від Лісового масиву. Поселення виникло в 1850-х роках. Одна з перших документальних згадок про Биківню міститься в книзі "Списки населенных мест Российской империи. Черниговская губерния", де наводяться дані про населені пункти на 1859 рік: "Быковня, хутор казачий при колодце, число дворов 3, число жителей мужского пола 4, женского пола 5".

Селище Биківня

   Володимир Приходько в книзі "ДВРЗ" пояснює походження назви хутора так: "Колись на шляху до Києва існувала болотиста ділянка дороги, яку важко було подолати кіньми. Тоді замість коней впрягали биків, які там саме для цього утримувались. Від того й пішла Биківня".

   1913 року через Биківню Броварським шосе пішов маршрут бензомоторного трамвая, що сполучав Микільську слобідку та Бровари. 1920 року рух лінією припинився. 1926 року рух було відновлено. 7 листопада 1934 року трамвайну лінію згадуваного вище бензомоторного трамвая, що пролягав Чернігівським шосе від Микільської слобідки в Бровари повз Биківню, було електрифіковано, нею проходив маршрут № 23 Микільська слобідка — Бровари.

Селище Биківня

   Указом Президії Верховної Ради УРСР від 20 жовтня 1938 року хутір Биківня був включений до меж Києва та увійшов до складу Дарницького району. На жаль, у ті ж роки ліс поблизу Биківні набув сумної слави — тут таємно ховали тіла репресованих людей протягом 4 років (1937–1941). 1994 року створено меморіальний комплекс "Биківнянські могили", який з 2006 є Національним заповідником.

Меморіальний комплекс

   Майже всю первісну забудову поселення знищено під час Другої світової війни, вціліло лише кілька будинків. Після Другої світової війни поселення було відбудовано. У першій половині 1950-х Биківню розплановано, прокладено 6 вулиць та 6 провулків, які набули назви 1953 р. Поселення забудоване в 1950-х здебільшого одноповерховими індивідуальними будинками (загалом до 300 споруд). З півночі Биківня злита із селищем Радистів.

   1956 року на вулиці Путивльській, 35 споруджено будівлю школи № 23. Навчання в новоспорудженій будівлі школи № 23 розпочалося 1 вересня 1956 року. У 1990-х роках було ухвалено рішення про добудову та реконструкцію школи й затверджено проєкт нового корпусу. Упродовж 2003–2006 років було здійснено будівництво нового 3-поверхового корпусу школи поряд зі старим. У першій половині 2000-х років збудовано новий корпус школи. Від 2006 року старий корпус школи тривалий час перебував у занедбаному стані, його реконструйовано наприкінці 2010-х років.

Селище Биківня

   У 1950-х на Броварському проспекті, 89, 91 та 93 зводять три триповерхівки за невстановленими серійними проєктами. Перші (і єдині) у Биківні багатоповерхівки — дві дев’ятиповерхівки на вулиці Путивльській, 40 та 42, серії 96 розробки КиївЗНДІЕП, споруджені 1989 року. Існували проєкти забудови селища Биківня багатоповерхівками, а також у районі Биківні в 1980-х планувалося збудувати вокзал Київ-Східний. У зв’язку із цим сюди планували продовжити червону лінію метро і спорудити нову станцію. Через значні протести громадськості (будівництво вокзалу вимагало значної вирубки лісу) від будівництва станції відмовились, як і від забудови Биківні багатоповерхівками.

Селище Биківня

   Книгу "Невідомі периферії Києва. Північне Лівобережжя" можна придбати в авторів.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):