Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Дарницька ТЕЦ мала за проєктом не лише обігрівати, але й охолоджувати

Четвер, 25.11.2021 20:57   За матеріалами Державної наукової архiтектурно-будiвельної бiблiотеки iмені В.Г. Заболотного

   Дарницьку ТЕЦ (тепер - Євро-реконструкція) було введено в експлуатацію у 1954 році, однак проєкт теплоелектроцентралі розроблявся задовго до цього - у 1934 році. Необхідність побудови нової, лівобережної ТЕЦ зумовлювалась наростаючим дефіцитом електроенергії для живлення запланованих до будівництва на лівому березі Києва підприємств: віскозного, тонкосуконного, льонового, трикотажного, вапнового та гуморегенеративного комбінатів, шерстомийні, ДВРЗ, м'ясокомбінату, кісткообробного, фанерного та сажевого заводів, а також житлових селищ.

   В одному з номерів довоєнного журналу "Соціалістичний Київ" інженер М.Заславський розповів про особливості технічного проєкту майбутньої ТЕЦ. Перелічуючи ряд характеристик нової потужної теплоелектроцентралі, автор публікації зазначає наступну цікаву деталь - дарницька ТЕЦ мала стати по суті теплохолодоелектроцентраллю. Тобто, підприємство повинно було виробляти не лише електричну і теплову енергію, але й спеціальну охолоджувальну рідину, яка по трубопроводах, аналогічно до тепла, надходила до споживачів.

   Далі наводимо уривок зі статті М.Заславського:

   "У майбутньому лівий берег буде найбільшим споживачем не тільки електрики та тепла, але й холоду. Холод буде застосовуватися з таким же успіхом і для мерсеризації прядива на тонкосуконному комбінаті, і для охолодження продукції м'ясокомбінату, і для виробництва морозива.

   Крім суто виробничого застосування холоду, є ще величезна галузь - кондиціонування повітря, тобто надавання йому бажаної температури і вільгості, де холод відограє велику роль. Цехи фабрик і заводів, хлібзаводів, ресторани, кіно, театри, готелі, лікарні шляхом кондиціонування мають можливість надавати повітрю тих властивостей, які поліпшують самопочуття і підвищують продуктивність праці. Нам може видатися парадоксальним той факт, що в Америці люди тікають від вуличної спеки і духоти до кіно, де прохолодно і підтримується рівна приємна температура. Проте це так.

   Кондиціонування повітря добирається і до житла. Також, як і в громадських місцях, холод може поліпшити і оздоровити відпочинок людини і вдома.

   На лівому березі холод буде широко впроваджуватися у виробництво і побут. Кондиціонування повітря на фабриках-кухнях, у кіно і клубах, спорудження влітку льодових ковзанок, охолодження питної води тощо, - все це неважко зробити, коли працює теплохолодоелектроцентраль".


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "ЖКГ".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):