Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Будинок №1 по Шосе ДВРЗ у 1950 році

Вівторок, 09.03.2021 11:31   

   Будівництво Дарницького вагоноремонтного заводу в Києві розпочалось навесні 1934 року. Одночасно з будівлями виробничого та культурно-побутового призначення споруджувалось і житло. Першим капітальним житловим будинком[1] селища став будинок №1 на центральній вулиці - Шосе ДВРЗ (тепер будинок №105/2 по вулиці Алматинській). Саме йому присвячена сьогоднішня замітка.

   Всього до війни в селищі ДВРЗ встигли побудувати більше 20 будинків[2], у тому числі дитячий садок, школу та заводський Будинок культури. Під час війни більшість цих будинків були частково або повністю зруйновані бомбардуваннями - через наближеність до залізниці і до заводу. Бомбові удари німецької авіації продовжувались і після звільнення Києва. Останні бомби були скинуті на цехи заводу 11 червня 1944 року[3].

   Лише після цієї дати почалась повна відбудова Дарницького вагоноремонтного заводу. Одним з перших налагодили роботу деревообробного цеху, який почав виготовляти столярні вироби - вікна, двері, а також дошку і брус для ремонту найменш зруйнованих будинків. До повноцінного планового відновлення селища приступили в 1947 році, і на початку 1950-х більшість будинків селища вже були відремонтовані або заново побудовані.

   До цього періоду відноситься чимало історичних фотографій, зроблених фотокореспондентами за завданнями своїх редакцій. Одну з таких світлин з архівною назвою[4] "Вид одной из улиц Дарницы в г.Киеве" пропонуємо роздивитись докладніше. Автор - Г.Неменман, рік зйомки - 1950. Фото публікується вперше.

Будинок N1 по Шосе ДВРЗ у 1950 році

   Будинок у цілому виглядає доглянутим - нове черепичне покриття даху з акуратною ринвою над балконом, фасад оштукатурено, вікна й двері цілі й засклені, сходи в порядку. Для якісного освітлення площі перед будівлею встановлено ліхтар на високому дерев'яному стовпі. На стінах будинку розміщено вивіски розташованих у ньому закладів та агітаційні і рекламні плакати. Наскільки вдається розпізнати, це "Сберегательные КАССЫ", протипожежний плакат та плакат на сільськогосподарську чи продовольчу тематику.

   З вивісок бачимо, що на першому поверсі розташовано перукарню і два гастрономи - ймовірно, різного підпорядкування. За спогадами старожилів, у тому приміщенні, що зліва, розташовувався овочевий магазин (можливо, не тільки овочевий, адже чоловіки до овочів здебільшого байдужі, а біля цього входу якраз покупці-чоловіки). Люди одягнуті просто, більшість з них у робочому одязі та в чоботях, що не дивно з огляду на відкритий грунт навколо вузької дороги з твердим покриттям. Крайній зліва чоловік з двома паличками в руках і (начебто) нагородами на грудях.

   Ще лівіше бачимо паркан, і це трохи дивує, адже в цьому місці розташовані не приватні будинки, а теперішня вулиця Волховська. Проте можливо, що це будівельний паркан біля будинку №7 (тепер №103/1), адже його ремонт, за спогадами читача Юрія Н., було закінчено лише в наступному, 1951 році.

   Перед будинком стоїть вантажний автомобіль. У його кузові на стосі шиферу лежать (кисневі?) балони. Можна з упевненістю ідентифікувати автомобіль як заводський, що прямує на житловий чи інший об'єкт селища. До речі, на заводі у той час кисень вироблявся. Більш очищений постачався до лікарень, решту використовували для технічних потреб.

   Ще одна цікава деталь на фото - це розташований праворуч стовп. Він відрізняється від стовпа освітлення не тільки меншою висотою, але й більш якісним виготовленням та наявністю кронштейна незрозумілого на перший погляд призначення. Припускаємо, що це довоєнна опора контактної мережі трамвайної лінії. Відомо[1], що до війни трамвайну одноколійку було прокладено уздовж усього Шосе ДВРЗ, а кінцева зупинка знаходилась біля теперішньої школи №11. Аналогічні опори на знімках 1937 та 1938 років (див. нижче) підтверджують припущення.

Довоєнний трамвай на ДВРЗ Довоєнний трамвай на ДВРЗ

   В останній фотогалереї замітки - вигляд будинку №1 по Шосе ДВРЗ у 1950 році у порівнянні з сучасним його виглядом (нагадуємо, що гортати зображення галерей можна клавішами управління курсором "вліво" та "вправо").

Будинок N1 по Шосе ДВРЗ у 1950 році Будинок N105/2 по Алма-Атинській вулиці у 2012 році Будинок N105/2 по Алматинській вулиці у 2020 році

   Сучасні фото будинку №105/2 по вулиці Алматинській зроблені відповідно 1 вересня 2012 року (над колонами входу ще видно великий напис "ДНД") та 10 грудня 2020 року.


Список використаних джерел:
1. В.С. Приходько. Книга "ДВРЗ".
2. Публікація "ДВРЗ в день звільнення Києва".
3. М.С. Павлюк. Книга "Мій завод – моя гордість".
4. Центральний державний кінофотофоноархів України імені Г.С. Пшеничного.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Будівлі ДВРЗ".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):