Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Фото 1950-х років: вхід на стадіон ДВРЗ

Неділя, 14.06.2020 21:41   Джерела: перше фото взято із Google-карт, решта - надіслані читачами сайту "Ліски". Дякуємо їм!

   Сучасний вигляд входу на стадіон у місцевості ДВРЗ в Києві відрізняється від того, яким він був при побудові спортивної споруди у 1954 році. На зображенні 2015 року можна побачити заїзд та вхід на територію стадіону у вигляді простих металевих воріт та хвіртки з металевих грат, змонтованих в одному місці - у розриві капітальної цегляної огорожі, а далі - як продовження цієї ж огорожі.

Вхід на стадіон ДВРЗ

   На наступному фото видно, що після побудови стадіону огорожа біля входу та сам вхід повторювали конфігурацію овалу бігових доріжок навколо футбольного поля. Тобто, вхідні ворота не були паралельними, як тепер, Алматинській вулиці, а розташовувались під кутом до неї.

Вхід на стадіон ДВРЗ

   На фото зафіксовано момент будівництва огорожі вздовж стадіону, а саме - викладення з цегли стовпчиків та підмурку під майбутніми металевими гратами. Приблизний час цієї фотографії: від 1955 року (початок зведення теперішнього будинку №107/2 - ймовірно, з нього велася зйомка) до 1959 року (дата третьої світлини сьогоднішньої замітки).

   Можна також припустити, що основною метою фотографа була не огорожа стадіону, а святкова демонстрація. На чолі колони бачимо духовий оркестр. Далі йдуть прапороносці. За ними старшокласниці у білих фартушках та старшокласники в білих сорочках несуть великі портрети. Потім - учителі, школярі та решта учасників демонстрації.

   На останньому фото замітки - монументальний вхід до стадіону ДВРЗ як чудовий зразок тогочасного дерев'яного зодчества. На момент зйомки цегляну огорожу стадіону вже добудовано. Разом з тим, хвіртки зроблені зі штахетника, обрізаного вгорі характерними хвилями (такі хвилясті секції штахетника присутні на багатьох фотографіях післявоєнного ДВРЗ, наприклад - ззаду за скульптурою волейболіста або по периметру танцювального майданчика).

Вхід на стадіон ДВРЗ

   Які ще цікаві деталі на останній світлині? Зразу за ворітьми стоїть традиційна київська садова лава з чавунними боковинами, на ній відпочиває чоловік. Над двома секціями штахетника у правій частині фотознімка видніються гіпсові скульптури спортсменів.

   Звичайно, шкода, що такі гарні ворота на стадіон ДВРЗ не збереглися до теперішнього часу. Проте не слід забувати про порівняну недовговічність такого будівельного матеріалу, як дерево. За словами старожилів, і дерев'яні ворота, і дерев'яна трибуна (її добре видно на другій фотографії) ще були в наявності на рубежі 1960-1970 років, а демонтовано їх через аварійність цих споруд.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Будівлі ДВРЗ".



Вам була корисна ця стаття?

admin  17.06.2020 10:02
Дякуємо за коментар! Тепер зрозуміло, що то не декоративне віконце, а віконце каси. А з правого боку, схоже, поштова скринька.

Читачка  16.06.2020 12:39
Такий вхід до стадіону я пам"ятаю добре. Коли вчилася у 5-му, 6-му та 7-му класах, групою школярів ходили на зимовий стадіон, щоб покататися на ковзанах. Вхід був платний, для цього і працювала каса в лівій стороні воріт. Це були 1958 - 1960 роки.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):