Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Слідами "Буревісника"

Середа, 29.04.2020 08:55   Джерело: сайт Радіо Свобода

   Нещодавно ми розповідали про розташований біля житлового масиву Березняки в Києві військовий завод "Буревісник", на якому за радянських часів випускали апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Пропонуємо читачам випуск програми журналістських розслідувань "Схеми" на цю ж тему.



   "Буревісник" – легендарний київський завод, який тривалий час був єдиним державним виробником апаратів ШВЛ в Україні. І його вироби були б надто потрібними державі зараз, коли в усьому світі вирує COVID-19, а ці апарати необхідні для підтримки життя хворих під час ускладнень.



   Та вже більше 10 років "Буревісник" не працює: нині колись стратегічне виробництво стоїть збанкрутіле й занедбане, а його конструкторська документація, як кажуть в "Укроборонпромі", на балансі якого перебуває завод, є частково втраченою.

   Водночас, дослідивши ринок апаратів ШВЛ, "Схеми" знайшли одного з вітчизняних виробників, який випускає медичне обладнання схоже на те, що раніше виробляв "Буревісник". Як так трапилось? Чи могли креслення із державного заводу опинитися у приватних руках? І чи впорається тепер вже приватний сектор із державним замовленням, яке значно зросло в умовах пандемії коронавірусу? Розслідування Георгія Шабаєва.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Березняки" та "Коронавірус".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):