Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Повільна смерть радянських мозаїк

П'ятниця, 13.09.2019 17:12   Скорочено, за матеріалами сайту Deutsche Welle

   В Україні немає єдиного підходу до мозаїк радянської доби у міському просторі. Одна за одною вони руйнуються. У Львові після знищення однієї з мозаїк міська влада вирішила охороняти такі витвори соцреалізму.

   "Ця мозаїка з магазину "Океан" мала якнайбільше право претендувати на статус пам'ятки, і не тільки місцевого, але й національного значення. Її втрата - це дуже сумно. Слідчі органи мали б розібратись чому зруйнували цей об'єкт. Щоб ми зрозуміли суть, мотив руйнування подібних об'єктів", - вважає керівник львівського Товариства охорони пам'яток та віцепрезидент Українського комітету ICOMOS Андрій Салюк.

   Але мозаїка "Океану", як і більшість мозаїк в Україні, не мала правового статусу. Її створив для фасаду магазину відомий в Галичині художник Володимир Патик в 1982 році.


Повільна смерть радянських мозаїк
Знищена нещодавно забудовником мозаїка на колишньому рибному магазині "Океан"

   В середині липня екскаватор ковшем зруйнував мозаїку. Новий власник приміщення, де була розміщена мозаїка, вирішив, що там їй не місце. На прес-конференції співвласник компанії-забудовника Володимир Швед заявив, що вони нічого не знищували. "В нас згідно з проектом, є переміщення цієї стіни на 2 метри. Ми не порушили нічого. Я можу пообіцяти, що стіна з цим орнаментом буде в такому вигляді, в якому вона була", - заявив він тоді. Але громадські активісти зафіксували розкидану на будівельному майданчику мозаїчну смальту, яку, виглядало, ніхто зберігати не збирався.

   Після того міська влада прийняла рішення позбавити фірму дозволу на будівництво, інспекція Держархбудконтролю Львова наклала штраф у 90 тисяч гривень. "Ми схиляємось до того, що дана юридична особа має нести безпрецедентну відповідальність за те, що зруйнувала мозаїку", - пояснює заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Тепер забудовник просить вибачення й обіцяє повністю відновити мозаїку.

   Прим. ред. Ліски: нагадаємо, що в травні 2019 року у Дніпровському районі Києва було знищено мозаїчне панно на будівлі дитячої поліклініки, що на житловому масиві Березняки.



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):