Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Колишній світлофор біля башти Івана Кущника

Вівторок, 23.04.2019 22:11   

   Інтенсивність дорожнього руху в Києві дедалі зростає, відповідно збільшується й кількість пристроїв для регулювання руху - світлофорів. Станом на 27 березня 2019 року в столиці налічувалося 674 світлофори, у попередньому році їх було 669.

   Разом з тим, є в Києві й такі місця, де світлофори не встановлюють, а навпаки - знімають. У 1980-х роках рух транспорту і пішоходів на перехресті вулиць Лаврської (на той час - Січневого повстання) і Цитадельної регулювався світлофором, зараз же на цьому місці знаходиться нерегульований пішохідний перехід.



   Роздивляючись фото (нагадуємо, що фотографії гортаються й клавішами курсора <- та ->) можна побачити, які ще зміни сталися на перехресті через майже 40-річний проміжок часу. Паркан Лаври відступив углиб, на звільненому місці з'явився новобуд - кафе "Купол", капличку відреставровано, тротуар став ширшим, а дерев стало менше - ось і всі зміни.

   У наступній фотогалереї - вигляд перехрестя з півдня. Двоповерхову будівлю в центрі фото займає тепер культурно-музейний комплекс "Мистецький арсенал". У радянські часи в будівлі знаходився один із цехів заводу Арсенал. Цех спеціалізувався на виготовленні та ремонті радіоелектронної апаратури військового призначення.



   З якої ж причини світлофори на перехресті були визнані непотрібними, і їх зняли? Очевидно, в якийсь момент часу потік транспорту (чи навпаки, пішоходів) через перехрестя значно зменшився.

   Можливо, розвантаження перехрестя сталося через закриття взуттєвої фабрики на Цитадельній, розташованої навпроти Мистецького арсеналу. Можливо, вплинуло перепрофілювання арсенальського цеху на музейний комплекс. В усякому разі, теперішнє перехрестя, незважаючи на зняття світлофора, цілком безпечне і зручне - як для автомобілів і тролейбусів, так і для пішоходів.

   Додамо декілька слів про розташовану на розі перехрестя башту Івана Кущника. На кожній з фотографій видно тільки її краєчок. Однак і краєчок по-своєму цікавий - дві зовнішні грані башти звужуються донизу, і це надає їй незвичного вигляду. Скоріше за все, звуження зроблено з метою розширення тротуару, однак не виключені й інші, невідомі нам, причини.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):