Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

У Києві ремонтують будинок початку XIX століття

П'ятниця, 10.08.2018 14:19   

   У відповідності з указом імператора Павла I "Об учреждении императорского военно-сиротского дома и отделений оного при гарнизонных полках" від 23 грудня 1798 року в Росії було створено мережу навчальних закладів. До них приймались переважно діти, чиї батьки "скончали дни, служа Отечеству", або ж продовжували службу, але були "состояния скудного".



   В містах Російської імперії були організовані відділення Воєнно-Сирітського Дому з кількістю вихованців від 50 до 1500 чоловік; у Києві створено відповідний навчальний заклад на 600 дітей. Починаючи з 1814 року, київське відділення розміщувалося в казармах, побудованих для нього на вулиці Цитадельній, 3 (Києво-Печерська фортеця).

   Опис будівлі: "Двоповерхова цегляна споруда із склепінчастим перекриттям. Перший поверх, заглиблений у землю на 2 м, і другий мають ідентичне планування. Витягнутий у плані корпус (73Х18 м) поперечними стінами поділено на п'ять частин. Вузькі (завширшки 5 м) бічні та центральні однопрогінні приміщення зі сходами фланкують великі двопрогінні зали з розміщеними по їх поздовжніх осях квадратними стовпами, що несуть склепіння з розпалубками.
   Перший та другий поверхи сполучають двоє двомаршових сходів. Архітектура вирішена у стилі класицизму. Фасади чітко розчленовано на яруси міжповерховими гуртами і карнизом. Нижній поверх оброблено плоским рустом, перемички віконних піролізів з замковими каменями. Площинні і бічні й центральний ризаліти акцентовано потрійними віконними прорізами, оформленими на другому поверсі архівольтами".



   На початку XX століття в колишніх казармах військово-сирітського відділення розміщувався 3-й авіаційний парк, де в 1912-1914 роках служив видатний льотчик Петро Нестеров. У 1952 році на фасаді однієї з будівель встановлено меморіальну дошку на відзнаку участі вояків полку у жовтневому повстанні 1917 року (архітектор Ісроель Лейзерович Шмульсон). Третє фото галереї - вигляд місцевості під час німецької окупації 1941-43 років, знімок зроблено із дзвіниці Києво-Печерської Лаври. Будівля казарми на ньому ще двоповерхова - третій поверх з плоским залізобетонним перекриттям надбудовано у 1950-х роках (з 1920-х років приміщення займала взуттєва фабрика).

   У 2006 році Перша київська взуттєва фабрика переїхала в місто Вишневе Київської області, з тих пір колишня казарма військово-сирітського відділення - будівля відділу збуту підприємства - стояла покинутою, як стоять зараз по Києву і занепадають багато історичних будинків.



   Ситуація навколо будівлі змінилася наприкінці 2017 року, коли на території колишньої взуттєвої фабрики почали з'являтися будівельні вагончики - пам'ятку архітектури місцевого значення було вирішено реставрувати "з пристосуванням під сучасні потреби". Закінчення робіт заплановане на II квартал 2019 року.

   Який вигляд матиме будинок після реставрації - побачимо, але деякі висновки можна зробити вже тепер. Наприклад, вже змонтовані металеві крокви на даху (і зображення на інформаційній табличці) свідчать про те, що поверховість будівлі не збільшиться, і вона залишиться у версії 1950-х років - триповерховою.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Данила Петренко  07.09.2020 17:26
На фото часів німецької окупації я побачив ще одну схожу будівлю.
Поряд з якимось кутоподібним корпусом, y зоні тупика.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):