Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Ветерани-залізничники просять добудувати меморіал біля Дарницького вокзалу

Вівторок, 05.09.2017 20:35   

   З проханням всебічно посприяти у вирішенні питань, пов'язаних із будівництвом Меморіалу загиблим залізничникам та воїнам звернувся до директора Департаменту культури КМДА Діни Попової депутат Київради Роман Марченко. Підставою для депутатського листа стало звернення Миколи Павлюка - керівника Громадської організації "Ветерани війни і праці Дарницького залізничного вузла".

   "Під час війни Дарницький вузол бомбили багато разів", - розповідає Микола Павлюк. "Але саме 8 квітня 1944 року, через півроку після звільнення Києва, був найжорстокіший наліт німецько-фашистської авіації. На той момент на станції скупчилась велика кількість ешелонів з вантажами та зброєю, поїздів із військовими і медиками, 2 ешелони мешканців Житомира, які поверталися з евакуації - не було вільних колій. Німецьке командування направило на Дарницю близько 150 бомбардувальників.

   Під час нальоту загинуло декілька тисяч людей. Загинула зокрема вся друга зміна місцевих залізничників, а також 100 залізничників з Алтаю, які прибули ремонтувати колії. Багатьох похоронили у вирві від бомби, яка стала для них братською могилою".

   Про цю подію замовчують нині, так як свого часу було знищення братської могили та перенесення на нове місце поховання останків 88 загиблих військових, чиї медальйони були знайдені на коліях. Лише в 2003 році ветеранам залізничних підприємств Дарницького вузла вдалося відновити Братську могилу. Також було прийнято рішення збудувати Меморіал загиблим залізничникам, воїнам.

   З 2007 року ветерани збирали гроші, щоб встановити символ залізничників - паровоз, а також встановити стели з прізвищами дарницьких залізничників, які загинули на коліях війни. Залишилося добудувати композицію "Янгол над розірваними рейками" та церкву "Всіх святих української землі" Київського патріархату.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):