Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

З історії Дарниці. Хутір Ліски

Неділя, 26.02.2017 22:17   

   У замітці від 15 лютого приватні будинки на задньому плані фотографії озера Дарниця віднесені імовірно до вулиці Алма-Атинської. Разом з тим, це могли бути й розташовані на березі озера будинки хутора Ліски. Що відомо про цей хутір?

   Вікіпедія пише, що місцевість Ліски — це поселення у Дніпровському районі міста Києва, яке межує на заході зі Старою Дарницею. Простягається вздовж вулиць Алма-Атинської, Профспілкової, Калачівської та Вільнюської. Місцевість виникла на початку ХХ століття як хутір. Назва походить від розташованого колись неподалік гаю (ліску). У середині XX століття (1940—50-ті роки) територію колишнього хутору було розплановано та забудовано одноповерховими приватними будинками.



   Хутір Ліски згадується у передвоєнній історії Дарницького району: "У 1938 році в Дарниці було створено промисловий комбінат. У підпорядкування комбінату було передано майно колишнього радгоспу Наркомату лісового господарства, що знаходився неподалік роз’їзду Бортничі. На його базі була організована тваринницька ферма, вирощувалися овочеві й плодово-ягідні культури, які постачали до дитячих дошкільних закладів та торгівельної мережі району. Для зберігання плодово-овочевої продукції на хуторі Ліски у 1940–1941 рр. були побудовані кагати".

   У довідці про житловий фонд та кількість мешканців у населених пунктах Дарницького району станом на червень 1951 року повідомляється, що на хуторі Ліски проживали 1107 мешканців, з них у приватному секторі - 884 чоловіки, приватних будинків було 130, а будинків РЖУ - 5.

   Для порівняння - у селищі ДВРЗ на той час проживали 5856 мешканців, з них у приватному секторі - 1700, приватних будинків налічувалося 250, будинків РЖУ не було жодного, а відомчих будинків було 45.

   У 1980—90-ті роки у місцевості Ліски з'явилися вкраплення багатоповерхових будинків. Тоді ж сформовано сучасну мережу вулиць та провулків (15 вулиць та провулків), що майже без змін збереглася досі. Місцевість фактично злилася зі Старою Дарницею. Наступні фото зроблені з вулиці Новаторів.



   Зараз тут розташований Український державний центр транспортного сервісу "Ліски", складовою частиною якого є вантажна залізнична станція Київського залізничного вузла Південно-Західної залізниці Київ-Ліски.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Anton  26.02.2017 23:27
Очень интересно и познавательно. Хотелось бы видеть на много больше старой информации о ДВРЗ. Спасибо за проделанную вами работу.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):