Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

З історії Дарниці. Озеро Дарниця

Середа, 15.02.2017 22:08   За матеріалами книги "Дарниця".

   Багатий матеріал для дослідження історії Дарниці містить рукописна карта, датована приблизно 1640 роком. Незважаючи на те, що зовні схожа на примітивний план, вона проте повністю відповідає рівню тогочасної картографії.



   На ній ми бачимо перше зображення озера Дарниця. Як вказують виміри, отримані з використанням карти, виготовленої у ХІХ ст. на підставі точних геодезичних зйомок, – це була значна за розміром водойма, щонайменше завдовжки 1,2 км і завширшки в окремих місцях 0,9 км, що впиралася берегом у Бориспільський шлях (нині – це вул. Празька) та була оточена з трьох боків болотом.

   Особливий інтерес викликають зображені на карті споруди – церкви та млини. Жодна з них не повторюється, усі вони наділені індивідуальними ознаками і виглядають так, ніби змальовані з натури. Загата й млин на два колеса, що позначений на місці витоку річки з озера, – це давній історичний центр Дарниці. Місце його розташування (на перетині вул. Празької та бульв. Я. Гашека) точно визначив М.О. Рибаков.



   Наступна фотографія - зі сторінки Киевоград. Ось як підписав її відомий києвознавець Петро Семилєтов: "Есть некоторая вероятность, что это озеро Дарницкое, которое было в окрестностях нынешней Дарницкой ТЭЦ. Если трактовка фотографии верна, то домики на заднем плане - там сейчас улица Алма-Атинская".

Озеро Дарниця

   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

admin  21.09.2019 07:13
О, как интересно! Ваше дополнение, Константин, очень ценно. Спасибо!

Константин  21.09.2019 02:46
Когда в конце 60-х переехали на Пражскую, застали живую рыбу в речке Дарница. Уже через несколько лет несчастная река превратилась в зловонную сточную канаву. Мельница, о которой идёт речь, находилась сразу за мостом по ул. Пражская ниже по течению. Там до середины 70-х стояло два одноэтажных домика, у одного из которых было мельничное колесо.

Andrii  16.02.2017 11:13
Клас, де ви це знайшли!
Дарниця - ще тоді повноцінна річка

Антоніна Просєкова  16.02.2017 08:57
А у нас Михайло Олександрович вів географію. Це було в шостому класі (1959 рік). Коли він мені ставив оцінку у щоденник, то затримував мою руку у своїй, дуже прискіпливо оглядав нігті - вони були червоні. Але це не була фарба - вони були такі від природи. Він не вірив і тоді дівчата з місця кричали: "Вона їх не фарбує! Вони такі у неї є!". Такого я його пам'ятаю. Царство Небесне його душі.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):