Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Як зимують у місті сойки

Четвер, 16.02.2017 21:33   За матеріалами сайту Станції юних натуралістів з міста Шостка. Фото власні.

   Кажуть, що цієї зими бачили в Києві снігурів. Зазвичай ці птахи живуть у лісі і мають вдосталь корму й там. Лише під час лютої зими, коли ягоди закінчуються, снігур може перебратися до міста.

   Снігурі на очі не попалися, зате вдалося зробити декілька фотографій сойки. Про сойок теж пишуть, що вони тримаються ближче до людських осель саме у сніжні та холодні зими.

   У фотогалереї сайту "Ліски" - сойка на території занедбаного стадіону заводу "Арсенал" у Києві - викопує зроблені на зиму запаси.



   Сойка живиться як рослинною їжею, так і тваринною (комахами). Поїдає також і дрібних гризунів, ящірок, гадюк, жаб, зрідка дрібних птахів. Восени полює на ос.

   Коли дозрівають жолуді, криклива сойка погожими осінніми днями запасає їх на зиму. Набравши їх повний дзьоб, вона відлітає подалі від дуба, тихенько сідає десь на галявині і ховає під мох, опале листя чи хвою.

   Готуючись до зими, сойка може сховати до п'яти тисяч жолудів! Взимку сойка викопує їх з-під снігу і споживає. Але про деякі сховища забуває. Жолуді лежать там до весни, а потім з них виростають молоді дубки.




   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Екологія" та "Фото".


Вам була корисна ця стаття?

Антоніна Просєкова  17.02.2017 16:35
"Чи думають ворони?" - художній штрих.
Йшла я до водолікарні. Перед процедурами вирішила трохи посидіти біля корпусу. Пора була осіння, сонячна, але жовте листя вже покрило землю. Через деякий час недалеко від мене примостилася у траві ворона. На сонці її пір'я виблискувало синяво-чорним кольором. Я замилувалася її красою. У дзьобі вона щось тримала, розібрати було важко, що. Вона озирнулася навкруги, побачила мене. Я сиділа спокійно і навкруги більше нікого не було. Коли ворона упевнилася, що їй ніхто не завадить, вона почала лапами розгрібати листя і траву. Зробила ямку, поклала те, що тримала у дзьобі, потім лапами і дзьобом почала засипати листям свою здобич. Коли добре втрамбувала листя, кудись полетіла. Я теж пішла на лікування, але цілий день думала про цю ворону. На який час вона заховала свою провізію? На годину? На день? Чи до зими?

Антоніна  17.02.2017 11:28
Дякую за чудову пісню Сойки!

Максим  17.02.2017 01:01
"Але про деякі сховища забуває." - Звідки ми це знаємо? Сойка ж не може точно розрахувати, скільки саме жолудів їй потрібно на зиму, щоб не залишилося жодного. Може, вона нічого не забуває, а просто залишає надлишок невикористаним.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):