Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Як звали короля: Ма́тіуш, Мате́уш чи Ма́цюсь?

Неділя, 21.08.2016 08:25   

   На тижні, що минає, Міжнародний центр сучасного мистецтва PinchukArtCentre провів серію заходів - зустрічей із письменниками та журналістами, лекцій, дискусій, читань, - присвячених вшануванню жертв Бабиного Яру. Одна з таких зустрічей відбулася в середу, 17 серпня, у музеї пам'яті польського лікаря, педагога та письменника Януша Корчака.

   На неї прийшов український письменник і перекладач Олександр Ірванець, автор перекладу циклу монологів Януша Корчака "На самоті з Богом. Молитви тих, котрі не моляться". У спілкуванні з аудиторією йому допомагали завідувачка музею Світлана Петровська, директор видавництва "Дух і Літера" Леонід Фінберг та редактор Незалежного культурологічного журналу "Ї" Тарас Возняк.

   На лекцію прийшла здебільшого молодь, в основному дівчата (чи не майбутні педагоги :) Сама розмова була дуже короткою, але й дуже насиченою. З виступу Світлани Петровської присутні дізналися про історію створення музею, а також про найближчі його плани та перспективи.

   Олександр Ірванець не тільки розповів про свій власний шлях "до Корчака", але й прочитав три тексти з книги - молитву легковажної жінки, молитву немовляти та молитву старого. Прочитав блискуче, за що був нагороджений аплодисментами. Ті, хто бачив Ірванця вперше, могли скласти про нього власне враження. Від себе скажемо, що перед аудиторією виступила безумовно талановита та освічена людина з добрим почуттям гумору.

   Аудиторія, на жаль, була малоактивною, і чи не єдине питання, яке прозвучало від учасників - це питання про різні варіанти українських та російських перекладів імені короля у назві повісті Януша Корчака "Krol Macius pierwszy"- Ма́тіуш, Мате́уш чи Ма́цюсь. На нього відповів Олександр Ірванець - що питання більше до філологів, а доповнив його Тарас Возняк - що найближчим для української мови мабуть є саме зменшувальне - Мацюсь.

   Зустріч пам'яті видатного педагога - у фотогалереї сайту "Ліски". Наводимо контактні дані музею: м.Київ, вул.Шовковична, 25, Кловський ліцей №77. Телефони: (044)253-4030, 253-7567, 253-7345. Адреса електронної пошти: klovski77@bigmir.net. Дякуємо PinchukArtCentre за саму зустріч, та за гарну її організацію!



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Бібліотека".


Вам була корисна ця стаття?

admin  22.08.2016 10:59
Максим, дякуємо за коментар. Тексти додали.

Максим  22.08.2016 00:58
Можете, будь ласка, знайти посилання на "молитву молодої жінки і молитву немовляти"?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):