Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

КП "Плесо" не розчищатиме київську річку Дарниця

Субота, 23.04.2016 08:49   

   Читач нашого сайту, надихнувшись бадьорим звітом КП "Плесо" про розчищення малих річок у Києві, звернувся до комунального підприємства з проханням розчистити русло річки Дарниця. Наводимо отриману ним відповідь.

   Шановний Андрію!
   КП «Плесо» розглянуто Ваше звернення від 29.03.2016 р. про очищення річки Дарничанка, озера Берізка та зариблення зазначених водойм для природного очищення.
   Інформуємо про таке.
   Невисоке розташування лівобережної частини Києва зумовило те, що ця територія здавна відзначалася надмірною зволоженістю. Господарська діяльність м. Києва стала чинником того, що р. Дарниця (Дарничанка) зазнала значних перетворень. Так, в 30-х роках ХХ століття р. Дарницю було перетворено в Дарницький меліоративний канал шляхом з’єднання кількох боліт та заболочених місцевостей, як водовідвідний канал з метою видалення надмірної вологи з міських територій та виконання протималярійних заходів, які на тої час були актуальними. Це й визначило, що тепер цю річку в містобудівної структурі м. Києва та господарюючими суб’єктами, розглядаються винятково, як Дарницький меліоративний канал (ДМК). Відомо, що біля ДМК в радянські часи працював завод «Радикал», який в своєму виробництві використовував ртуть. Згідно СанПиН 4630-88 «Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения» ртуть відноситься до І класу небезпеки водних об’єктів господарсько-питного і культурно-побутового водокористування. В процесі виробництва заводу «Радикал» ртуть потрапляла у воду каналу та на навколишню територію. Тепер стає актуальною задача видалення ртуті з навколишнього середовища.
   Тому для розчистки Дарницького меліоративного каналу стає першочерговим заходом демеркурізація (видалення ртуті) промислового майданчику заводу «Радикал». Для цього в Перелік природоохоронних заходів у місті Києві, що фінансуватимуться з Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища у 2016 році рішення Київради включено захід з демеркурізації промислового майданчику ВАТ «Радикал». Після виконання робіт з демеркурізації на цієї території другим поступовим етапом можуть бути роботи з очищення ДМК з видаленням побутових і будівельних відходів, зайвої прибережної рослинності. Останнім етапом з очищення ДМК та оз. Берізка може бути їх зариблення для виконання біологічної меліорації, як допоміжний захід для їх природного очищення.
   Заступник генерального директора Борисова О.В.



   Прим. ред. "Ліски". Можна скільки завгодно розмірковувати про те, що: читач скоріше мав на увазі верхню течію річки Дарниця, яка нанесена на карти під назвою "Струмок Пляховий" і протікає в лісі, а не у промзоні; що ця частина річки ніколи не забруднювалася промисловими відходами і потребує звичайного очищення від повалених дерев, пластикового та металевого сміття, інших предметів; що експерти підприємства вірно розставили екологічні проблеми у порядку їхньої важливості, але невірно визначили черговість вирішення проблем (наприклад - масові викиди ртуті з "Радикалу" давно припинилися, тому прив'язка до очистки території колишнього заводу виглядає штучною); що зариблення річки та озера можна робити незалежно, і окремо від інших видів робіт.

   Перелік фактів виглядає невтішно: у Києві є річка, яка потребує робіт з розчистки берегів та русла; є комунальна організація, яка займається такими видами робіт; є конкретне прохання киянина виконати їх; і є фактична відмова у проханні.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Екологія", "Ліс", "Пишуть читачі" та "Запит до влади"


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):