Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Історичний ареал №15 у Києві

Вівторок, 16.02.2016 21:08   

   Триває обговорення нового Генерального плану столиці, складовою частиною якого є історико-архітектурний опорний план з визначенням зон охорони пам'яток та історичних ареалів міста. Всього таких ареалів - 16, під номером 15 значиться історичний центр місцевості ДВРЗ.

   Історичний ареал «ДВРЗ» – територія, забудована в 1930-ті роки відповідно до генерального плану Києва 1935 року як частина нового промислового підприємства столиці – Дарницького вагоноремонтного заводу (ДВРЗ).

   Житловий комплекс складався з три-чотириповерхових будинків, стиль яких характеризується як «сталінська класика». В цьому ареалі пропонується для постановки на державний облік група будівель житлового та громадського призначення у кількості 24 об'єкти.

Історичний ареал №15 у Києві

   Розташування цих об'єктів можна побачити на схемі. Зовнішній вигляд більшості будівель наведено в таблиці із зазначенням адрес, років побудови та коротких характеристик. Великі фотографії місцевості ДВРЗ, зняті з висоти, ми публікували в липні 2013 року.


   Автори схеми не забули включити до неї й покинутий будинок у кінці Алма-Атинської вулиці. Цікаво, шо схематичні зображення сусідньої з цим будинком школи №11 та Київської міської клінічної лікарні №11 на Рогозівській зафарбовані не повністю, а частково. Це означає, що до будівель були зроблені прибудови, які не мають історичної цінності основної споруди. Цікаво також, що колишню лазню названо в документі залізничною станцією! Чи не під впливом фільму "Копы из Перетопа"? :)

   Віднесення місцевості ДВРЗ до історичного ареалу означає, що в разі затвердження плану подальший режим її використання підпорядковуватиметься засадам збереження культурної спадщини і традиційного характеру середовища. Зокрема, буде заборонене знищення елементів озеленення, неузгоджена реконструкція об’єктів культурної спадщини та неузгоджене будівництво нових житлових утворень.

   Реставрація пам’яток архітектури проводитиметься на підставі наукових досліджень. Нове будівництво обмежене вимогами збереження традиційного характеру середовища за параметрами, визначеними Планом зонування території. Висота нових будівель не повинна перевищувати висотності прилеглої історичної забудови.

   Виключається будівництво будівель підвищеної поверховості та висотних. Забороняється розміщення зовнішньої реклами. Озеленення ведеться за спеціальними проектами.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):