Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Заварювання сміттєпроводів: теорія і практика

Неділя, 27.09.2015 20:29   

Гостьова книга сайту "Ліски:
Безнадега 26.09.2015 22:23
   "Посоветуйте, что делать. В нашем подъезде, на фоне "мутной воды" с реорганизацией ЖКХ, несколько "активистов своего кармана" начали сбор подписей за то, чтобы заварить мусоропровод. Уже не впервые, втихую, не собирая никаких собраний, сидят на скамеечке под парадным и отлавливают жильцов, уговаривая подписать пустографку. Причем, я заметила, что каждому говорят разное - кому про мусоропровод, кому про счетчики тепла. А народ - благожелательный и равнодушный - знай, себе, подмахивает чистые листы. Мол, это же свои, соседи. Что делать?"

   Про ініціативи стосовно заварювання сміттєпроводів ми писали в замітці від 7 листопада 2013 року. В ній згадані "чинні нормативні документи", які регулюють дане питання. Що мається на увазі? Наказ Міністерства охорони здоров'я України №145 від 17.03.2011 року "Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць". Ознайомитись з документом можна за цим посиланням, а скачати у вигляді pdf-файлу - тут.

   У пункті 2.17 Наказу зазначено, при дотриманні яких вимог можна закрити (заварити) існуючий у будинку сміттєпровід. Цитата: "...дозволяється закриття сміттєпроводу у разі проведення оброблення (перероблення) побутових відходів шляхом обладнання всіх квартир утилізаторами (подрібнювачами) залишків харчових продуктів та письмової згоди всіх мешканців".



   Однак це все теорія. Теоретично й сміттєпроводи мають виглядати хоча б так, як на першому знімку - чистими й акуратними. А який вигляд вони часто мають на практиці - це скоріше решта фотографій. Так от, з практики відомо, що працівники київських житлово-експлуатаційних організацій погоджуються заварювати сміттєпроводи при наявності підписів більше ніж половини мешканців будинку або під'їзду. В неофіційних розмовах вони називають таку цифру: "не менше 60%".

   Як можна протидіяти у випадку, описаному читачкою? Всіми доступними методами доводити, що ЖЕД збирається в даному будинку грубо порушити вимоги пункту 2.17 Наказу МОЗ України №145, оскільки не всі мешканці згодні на закриття сміттєпроводів і не всі квартири оснащені подрібнювачами. Можна написати в Контактний центр 1551, звернутися в ЖЕД, райдержадміністрацію, у приймальню місцевого депутата. Непогано було б (наприклад, через оголошення) поінформувати сусідів про існування Наказу №145. Можна також самому сісти на ловочку поруч з ініціаторами і почати власний збір підписів від мешканців, незгодних із заварюванням сміттєпроводів. Маючи аргументи у вигляді підписів незгодних мешканців, можна звертатись до суду, якщо заварювання все-таки відбудеться.

   У даного питання є й інші аспекти. Наприклад: як буде використовуватись вивільнене приміщення колишнього сміттєзбирача? Чи буде зменшена для мешканців вартість послуг з утримання будинку у зв'язку зі зниженням комфортності проживання в будинку та фактичним зменшенням витрат на його обслуговування?


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Пишуть читачі" та "ЖКГ".


Вам була корисна ця стаття?

Олександр  24.06.2017 17:17
В комментариях Киевского гор. исполкома есть ссылка, что для заваривания мусоропровода нужно 75% голосов. нужно узнать что это нормативный документ и вопрос будет решен!

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):