Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Суботній ярмарок екологічно чистих продуктів

Вівторок, 10.09.2013    

   У Києві торгували екологічно чистими продуктами. На ярмарок фермери привезли городину, вирощену за міжнародними стандартами - без мінеральних добрив та хімікатів. В так званій органічній їжі не повинно бути генетично-модифікованих організмів, ароматизаторів, барвників та консервантів. Але й коштують такі продукти відповідно. Кому по кишені здорова їжа - розкаже Олена Царенко.

Олена Царенко, журналіст:
   - На першому ярмарку органічних продуктів, можна навіть скуштувати козацький куліш. Козак Василь Квочка діліться його рецептом: морква, пшоно та сало. Але усі ці продукти мають бути екологічно чистими.

Василь Квочка, учасник ярмарку:
   - Обсмажуємо спочатку сало і м'ясо, потім добавляємо туди цибулю, і моркву. І коли все це обсмажиться, заливаємо водою, вода закипіла - кидаємо пшоно.

Фермер з Чернігівщини каже: їхні овочі - екологічно чисті, бо від насінини до прилавку вирощують їх без отрутохімікатів та міндобрив. А ще сільгоспгосподарство має протягом трьох років до того не вносити у землю будь-які хімікати. Лише тоді можна отримати міжнародний сертифікат якості органічної продукції.

Галина Ілляш, голова сільгосппідприємства (Чернігівська область):
- Це - органічна, чиста продукція, вона вирощується без застосування хімікатів, і без застосування хімічних добрив. Тобто на органічних добривах.
   Здорова їжа - недешева. За кілограм свинини, вирощеної без стимуляторів росту, треба заплатити 140 гривень. За літр олії - від 60 до 90. Крупи - від 20 гривень за кіло, картопля та морква від 5 до 10. Більшість покупців на око - іноземці.
   Умова для екологічно чистих продуктів - жодних генетично-модифікованих організмів. В Україні офіційно вирощувати ГМО-рослини заборонено. Попри це, за підрахунками експертів, 80 відсотків всієї української сої і половина ріпаку є генетично модифікованими. Лікарі дослідили: їх вживання може привести до безпліддя, алергічних реакцій, онкологічних захворювань. Куратор пілотного україно-швейцарського проекту зі створення центру сертифікації вітчизняних виробників розповідає про досвід своєї країни.

Фріц Шнейдер, професор Швейцарського аграрного інституту:
- У нас в Швейцарії такі ярмарки проводять щотижня. Ви також, як і громадяни будь-якої країни, маєте право вживати здорову їжу. І в супермаркетах продукти харчування мають бути екологічно чистими та мати відповідні сертифікати.
   В Україні так звані органічні господарства діють у восьми областях. За статистикою, наша країна входить у двадцятку світових країн-лідерів на ринку органічних продуктів, але купити їх у вітчизняних магазинах практично неможливо. Більшість продукції продають за кордон.
Олена Царенко, Андрій Папуша


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):