Суботній ярмарок екологічно чистих продуктів
У Києві
торгували екологічно чистими продуктами. На ярмарок фермери привезли городину, вирощену за міжнародними
стандартами - без мінеральних добрив та хімікатів. В так званій органічній їжі не повинно бути
генетично-модифікованих організмів, ароматизаторів, барвників та консервантів. Але й коштують такі продукти
відповідно. Кому по кишені здорова їжа - розкаже Олена Царенко.
Олена Царенко, журналіст:
- На першому ярмарку органічних продуктів, можна навіть скуштувати козацький куліш. Козак Василь Квочка діліться його рецептом: морква, пшоно та сало. Але усі ці продукти мають бути екологічно чистими.
Василь Квочка, учасник ярмарку:
- Обсмажуємо спочатку сало і м'ясо, потім добавляємо туди цибулю, і моркву. І коли все це обсмажиться,
заливаємо водою, вода закипіла - кидаємо пшоно.
Фермер з Чернігівщини каже: їхні овочі - екологічно чисті, бо від насінини до прилавку вирощують їх без отрутохімікатів та міндобрив. А ще сільгоспгосподарство має протягом трьох років до того не вносити у землю будь-які хімікати. Лише тоді можна отримати міжнародний сертифікат якості органічної продукції.
Галина Ілляш, голова сільгосппідприємства (Чернігівська область):
- Це - органічна, чиста продукція, вона вирощується без застосування хімікатів, і без застосування хімічних добрив. Тобто на органічних добривах.
Здорова їжа - недешева. За кілограм свинини, вирощеної без стимуляторів росту, треба заплатити 140 гривень.
За літр олії - від 60 до 90. Крупи - від 20 гривень за кіло, картопля та морква від 5 до 10.
Більшість покупців на око - іноземці.
Умова для екологічно чистих продуктів - жодних генетично-модифікованих організмів. В Україні офіційно вирощувати ГМО-рослини заборонено. Попри це, за підрахунками експертів, 80 відсотків всієї української сої і половина ріпаку є генетично модифікованими. Лікарі дослідили: їх вживання може привести до безпліддя, алергічних реакцій, онкологічних захворювань. Куратор пілотного україно-швейцарського проекту зі створення центру сертифікації вітчизняних виробників розповідає про досвід своєї країни.
Фріц Шнейдер, професор Швейцарського аграрного інституту:
- У нас в Швейцарії такі ярмарки проводять щотижня. Ви також, як і громадяни будь-якої країни, маєте право вживати здорову їжу. І в супермаркетах продукти харчування мають бути екологічно чистими та мати відповідні сертифікати.
В Україні так звані органічні господарства діють у восьми областях. За статистикою, наша країна входить у двадцятку світових країн-лідерів на ринку органічних продуктів, але купити їх у вітчизняних магазинах практично неможливо. Більшість продукції продають за кордон.
Олена Царенко, Андрій Папуша
Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".