Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Перший піонерський зліт

Неділя, 18.08.2013    
В публікації використані матеріали статті "Перші піонерські зльоти: до історії питання", автор - Н.М.Коляда

   Вісімдесят чотири роки тому, 18 серпня 1929 року в Москві, на стадіоні "Динамо" розпочався Перший Всесоюзний зліт юних піонерів. Зліт працював до 25 серпня, а його учасниками стали близько 7 тисяч піонерів-делегатів із шести республік СРСР - Російської Федерації, України, Білорусії, Закавказької Федерації, Узбекистану і Туркменії.
   Ось як описує відкриття зльоту дитячий календар "Круглый год", виданий у 1958 році видавництвом "Детгиз": "По полю стадиона "Динамо", мимо трибун, прошла огромная пестрая курица. За ней семенили желтые цыплята. Впереди курицы плыл трактор, за трактором - гигантский радиоприемник..."

Перший піонерський зліт

   Урочиста хода української делегації виглядала таким чином: шестеро піонерок і піонерів, одягнутих у національні костюми, несли плакати з піонерськими рапортами. Цитата з видання "Круглый год": "Московские улицы в эти дни были заполнены маленькими ленинградцами в красных каскетках, украинскими "дивчинами" в пестрых платочках и "хлопчиками" в смушковых шапках..."

Перший піонерський зліт

  Піонери звітували та брали на себе зобов'язання про навчання неграмотних, встановлення радіоприймачів, знищення гризунів, інші корисні справи.
   Зарубіжні гості розказали, як важко їм живеться в себе вдома, та як їх переслідує поліція. З обуренням делегати слухали про американського піонера Гаррі Айзмана, якого посадили в тюрму.


Перший піонерський зліт Перший піонерський зліт Перший піонерський зліт

  Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Діти" та "Iсторія".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):