Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

ДВРЗ - 100 років? Ще одне значення абревіатури

ДВРЗ - 100 років? ДВРЗ - 100 років?
Четвер, 04.07.2013    

   На одному з інтернет-аукціонів продається наручний годинник з написом на циферблаті: "ДВРЗ - 100 лет", колом у вигляді зубчастої шестерні та силуетом залізничного потяга по його центру. Між тим, добре відомо, що Дарницький вагоноремонтний завод у Києві (ДВРЗ) приступив до роботи не раніше літа 1935 року, цього літа йому виповнюється лише 78 років.
   Викладена з цегли дата "1935" досі прикрашає фронтон одного з перших заводських цехів. Поверх даху саме цього цеху спрямований погляд колишнього вождя світового пролетаріату, пам'ятник якому встановлено біля будівель заводоуправління. За усталеною традицією, як і на інших заводах, працівники називають заводоуправління "Білий домом".
   На фото - пам'ятник Леніну та площа перед північною прохідною Дарницького вагоноремонтного заводу. Протилежна - південна - прохідна розташована біля залізничної платформи "ДВРЗ" (друге значення абревіатури).

ДВРЗ - 100 років? ДВРЗ - 100 років? ДВРЗ - 100 років? ДВРЗ - 100 років? ДВРЗ - 100 років? ДВРЗ - 100 років?

   Назва "ДВРЗ" перейшла й на селище залізничників Дарницького депо Південно-Західної залізниці, яке згодом стало типовим заводським селищем (третє значення). Та й саму місцевість на сході Києва, включно із сусідніми лісовими масивами, стали називати "ДВРЗ" (ще одне значення).
   Крім того, абревіатура "ДВРЗ" прижилась і як назва Київського обласного збірного пункту призовників (вул.Зрошувальна, 17А). Проте жодному з перелічених об'єктів не виповнилося 100 років.

   Що ж мали на увазі дизайнери годинника "ДВРЗ - 100 лет"? Виявляється, ще один український завод носить назву "ДВРЗ"! Це Дніпропетровський вагоноремонтний завод, заснований у 1898 році.
   На відміну від київського ДВРЗ, дніпропетровський ремонтує пасажирські залізничні вагони. Сторічний ювілей завод святкував у 1998 році, саме до того часу відноситься годинник з аукціону. А в 2008 році відзначався вже 110-річний ювілей. Про цю подію розповідає слайд-шоу.


Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):