Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

"А здорово уже весной пахнет!" Сьогодні - 125 років від народження Антона Макаренка

Середа, 13.03.2013    
Фото з сайту Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області та з Вікіпедії.  Доповнення про роботу А.С. Макаренка в Броварах та фото будівлі колишньої Трудової колонії №5 надіслані паном Володимиром Приходьком.


Антон Семенович Макаренко Будівля колишньої Броварської Трудової колонії №5    Антон Семенович Макаренко народився 13 березня 1888 року в місті Білопілля Харківської губернії (тепер - районний центр Сумської області). У 16 років вступив на однорічні педагогічні курси підготовки викладачів початкової школи. У 1905 році (у 17 років) приступив до роботи - викладав російську мову, малювання і креслення.
   З 1920 року працював у колоніях для безпритульних і неповнолітніх правопорушників - Полтавській трудовій колонії ім.Горького, Курязькій колонії Харківської області (існує й нині, див. фото внизу) та Харківській трудовій комуні ім.Дзержинського. Деякий час виконував обов'язки консультанта на громадських засадах у Броварській Трудовій колонії №5 Київської області. Зараз у приміщенні колишньої колонії в Броварах розташований Броварський районний Будинок культури (див. фото справа).
   Антон Макаренко був членом Спілки письменників України, найвідоміші його твори - "Педагогічна поема", "Книга для батьків" і "Прапори на баштах".

Уривок з повісті А. С. Макаренка "Педагогічна поема":
   "Двадцать шестого марта отпраздновали день рождения А. М. Горького. ... в горьковском дне для нас было особое очарование. В этот день мы встречали весну. Это само собой. Бывало, расставят хлопцы парадные столы, на дворе обязательно, чтобы всем вместе усесться на пиршество, и вдруг с востока подует вражеским духом: налетят на нас острые, злые крупинки, сморщатся лужицы во дворе, и сразу отсыреют барабаны в строю для отдачи салюта нашему знамени и по случаю праздника. Все равно поведет колонист прищуренным глазом на восток и скажет: — А здорово уже весной пахнет!"

   На житловому масиві ДВРЗ з 1953 року існують вулиця Макаренка (колишня 619-а Нова вулиця) та провулок Макаренка (колишня 618-а Нова вулиця). Вулиця Макаренка пролягає від вулиці Алма-Атинської до вулиці Вільхової. Провулок Макаренка проходить паралельно, починається від Марганецької і пролягає до Новоросійської вулиці.


ДВРЗ, вулиця Макаренка Курязька виправна колонія Курязька виправна колонія Курязька виправна колонія

Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):